Det finns mentorer, och det finns innovativa mentorer!

Hej igen!

Hoppas allt är bra nu när våren gör sina försök att sparka ut de sista resterna av vintern.

Jag har precis varit delaktig i att starta ett mentorprogram för en grupp unga ledare. Unga i detta sammanhang står för att de inte varit ledare någon längre tid. 

Deltagarna har alla lämnat en affärs- och eller ledarutmaning som underlag för matchning med en mentor. Här har jag indirekt sett att deltagarna alla anser att just de har ”väldigt” speciella utmaningar som kräver en mentor med ”väldigt” specifik kunskap.

Min spontana kommentar här är att om något är ”väldigt” viktigt så är det att mentorerna är innovativa. En innovativ mentor kan, oavsett egen yrkesbakgrund, hantera de flesta mentorsituationer som kan uppkomma. Vad innebär det då att vara innovativ?

Det enkla svaret, läs min och Helénes bok. Men det var inte det svar ni ville ha. Jag lyfter istället fram några delar i mentorskapet som kännetecknar en innovativ mentor. 

1) Dialoger som leder till resultat, att föra samtal som leder till konkreta resultat. I nutid, närtid eller framtid, så att det uppstår ett resultat. Vägen dit behöver inte alls vara spikrak, förmodligen är den precis tvärtom, knagglig och kurvig. 

2) Bryta invanda tankesätt, ifrågasätta och utmana, vrida och vända, inåt, utåt och åt alla möjliga håll, men ut kommer något som inte sett dagens ljus utan mentorns arbetssätt.

3) Mentorn har förmåga att framkalla deltagarens verkliga utmaning. Till skillnad från den utmaning deltagaren upplever sig ha.

Allt detta, och mycket annat, gör en mentor till en innovativ mentor. Så vad väntar du på? Sök dig en innovativ mentor. Eller, ta chansen att i någon annans ögon vara en intressant, kompetent och inspirerande person som gör skillnad. Bli en innovativ mentor!

Låt innovativt mentorskap få större plats i yrkeslivet, för affärernas och hälsans skull. Läs mer på www.detinnovativamentorskapet.se

Mentorhälsningar
Günther

25 april 2016
Till toppen av sidan Till topp