// //

Volvo ska sno straffen av Kim!

Ska jag verkligen skriva om Zlatan igen? Redan innan reklamfilmen för Volvo V90 med Zlatan haft premiär så fick jag små hintar om att det var dags att skriva om Zlatan igen. På premiären fick jag länkar mailade till mig från gamla vänner i Olofström (Volvo är oerhört viktigt för Olofström) och idag kom en tweet från en kompis som också uppmanade mig att sätta mig ner vid tangentbordet för en analys.

Det är naturligtvis väldigt smickrande men också lite skrämmande, för både jag och mina läsare kanske när drömmen att Zlatan ska kommentera även detta inlägg, och i ärlighetens namn så var det tillräckligt stort förra gången. Men…

 
…jag gör ett försök att sammanfatta mina intryck av filmen. Mitt förra inlägg hittar du här.
 
Min första känsla är att jag blir ledsen! Filmen är vacker och musiken stämningsfull men Zlatan är ensam och övergiven i en annan värld. Det känns som han samlar upp inför summeringen som Olle Ljungström sjöng, var det värt allt slit, är folkets dyrkan en belöning? Jag tittar igen.

Känslan finns kvar, det är ensamt på toppen, jag har svårt att dra den parallellen med Volvo som företag, ett i mina ögon väldigt folkligt företag som under många år byggt in gemenskap och glädje i sitt varumärke. Ett företag som aldrig varit i närheten av de rebelliska drag som Zlatan representerar. Volvo skulle aldrig stulit straffen från Kim.
 
Jag fastnar och tittar igen; This is not my home, I come from a different place. Det är Paris Zlatan pratar om, eller kanske världen, och jag försöker se parallellen till Volvo, om det finns någon?
Min mamma är från Kroatien och min pappa kommer från Bosnien, här finns det både konflikter och religionsskillnader, och det är det som fött Zlatan, så även om kopplingen inte är glasklar med Volvo så vågar företaget vara en del av en positiv kraft emot de allt hårdare gränsdragningarna.
 
Att vara en spelare från Sverige, i ett litet hörn av världen, och lyckas, är däremot inte svårt att även tillskriva Volvo. Även rastlösheten och de stora drömmarna kan vi hitta spår av i Volvos historia, men sedan kommer det spännande! 
 
Jag ville gå längre än alla andra, så det gjorde jag, på mitt sätt. Jag såg det inte först, kanske jag kände det, men det är här Volvo tar ett stort mentalt kliv, eller åtminstone visar det mentala klivet för omvärlden. För uppväxt i en Volvo-stad så har jag alltid haft svårt att se Volvo som något spännande som vågat gå sin egen väg, men de senaste åren, kanske pga min ökade ålder, så ser jag ett större självförtroende på många plan.
 
Volvo ska inte bara gå sin egen väg i utvecklingen av säkerhet i bilar, Volvo ska inte snegla på hur andra löser sina fordon. För Volvo ska utveckla förarlösa bilar som löser transportförtätningen i alla världens storstäder, Volvo ska utveckla fordon som skapar en bättre miljö för framtiden, Volvo ska tänka annorlunda (viljan att bli ett nytt Apple?), Volvo ska till skillnad mot sin halvdöda kusin, SAAB, vara en del av framtiden, Volvo ska genom hårt arbete vara en del av världen, men alltid präglat av sin uppväxt i Göteborg, Sverige. Volvo ska sno straffen från Kim, och jag börjar se en glöd, men…


 

…det är inte förrän jag ser att de döpt filmen till ”Prolog” (förord) som jag blir glad igen. Det är då jag förstår att Volvo och Forsman & Bodenfors gamblar lite, för här kommer det att komma fler delar. Naturligtvis har de lagt upp bollen på straffpunkten och ska rida på den härliga EM-vågen, vi ska få följa Zlatan i hans sista stora turnering (dessutom Kim Källströms sista), Volvo ska visa upp sina muskler ordentligt, för Europa, för Sverige, men förmodligen allra mest för sin egna organisation och återförsäljare. Jag kan tänka mig att det finns många säljtävlingar där ute i Volvohandeln, med målet att få vara en del Zlatans sista stora strid, och där Zlatan kommer att bjuda upp till en kaxig dans och sudda ut gränserna för vad som är reklamtid precis som han gjorde till stöd för de 800 miljoner människor som lider av krig och svält. 
 
Made by Zlatan, Sweden, Zlatan, Sweden!
 
Aludd
 
PS Jag tror vi kommer att få se scener direkt från verkligheten under EM, scener vi aldrig brukar få se, ihopklippta med förinspelat material, jag tror att detta kan bli riktigt spännande. Om dessutom landslaget kommer att lyckas kommer vi få en känsla av ett nytt 1994, för även om detta bara är EM, så är det med Zlatan! Levererat av Volvo.

 

1 juni 2016
Till toppen av sidan Till topp