Vita huset & Jag - en nyttig och underhållande podd!

Under 2016 så har IHM Business School gjort podden ”Beslutsfattarna” med Andreas Utterström och Mattias Bergman, en mycket uppskattad podd om bra och dåliga beslut, lyssna gärna!

Vi på IHM tycker poddformatet är väldigt spännande och tvekade inte många sekunder när Andreas Utterström frågade om vi ville vara sponsor för hans nya satsning ”Vita huset & Jag”. Vi träffar Andreas på ett fik i Stockholm för att få reda på mer, för att öka spänningen och intresset hos er potentiella lyssnare.

Andreas Utterström är frilansjournalist och arbetar för Café, Dagens Nyheter, Expressen med flera, men hans specialintresse är amerikansk politik, hur kommer det sig?

– Hej Andreas, idag är du ”Experten” på amerikansk politik i bland annat SVTs morgonsoffa, hur blev du så intresserad av detta område?

– Hej, det låter så underbart när du kallar mig expert:-) Intresset startade nog 2004-2005, jag fick låna en bok, om Vita huset under George W Bush-tiden, av en kompis och fastnade för spelet och alla intriger. Med internet så var det lätt att börja följa olika poddar om amerikansk politik, och jag blev på något sätt uppfylld av detta, det påminner lite om hur andra konsumerar sport. Snacket innan, förväntningar, motdragen, spelet, resultatet och eftersnacket, det politiska livet i USA är så otroligt mycket mer mångfacetterat och samtidigt används väldigt rak kommunikation, otroligt spännande.

Intresset bara växte och 2008 var jag med i ”Morgonpasset” som någon form av USA-nörd, sedan blev det SVTs valvaka 2012 och därefter har jag varit med i SVTs morgonsoffa när det ska snackas amerikansk politik, och det har det gjorts en hel del de sista åren.

– Trots din expertroll så trodde du inte att Trump skulle ta hem segern?

– Nej, det stämmer, jag såg det inte alls komma. Jag var över och rekognoscerade en del och jag följde alla valkampanjer med stor spänning. Många var eniga om att valet, utöver den politiska agendan, handlade om kön och etnicitet och därför skulle Clinton ta hem det, men det handlade i mycket större omfattning om klass och här gjorde Trump det bästa jobbet, vare sig man vill eller inte.

– Du är väldigt fascinerad av strategierna bakom det politiska spelet, vad kan man lära där?

– Oj, mycket! Jag vill inte att det svenska systemet ska bli som det amerikanska men på en punkt har vi mycket att lära, rak kommunikation. Amerikanska politiker är oerhört duktiga på att få fram sitt budskap till media. De vet om, att om de pratar mer än ca 12 sekunder om en sak, så kommer det att klippas om och förvanskas eller inte komma med i sändningen. Detta gör att man får fram kärnan i sin politik oerhört mycket tydligare än i Sverige. 

Ett annat exempel, hämtat från min egen värld är när jag, som olyckligt kär, använde mig av strategierna som James Carville och Paul Begala, Bill Clintons politiska strateg, skriver om i boken ”Buck up, Suck up”, för att fånga intresset hos min stora kärlek, Emma. Det funkade till slut och idag är vi lyckliga sambos (i alla fall jag:-) och har tre underbara barn.

– Så vad kommer vi att få höra om i ”Vita huset & Jag”?

– I varje avsnitt så berättar jag en verklig historia hämtad från det politiska livet, från Kennedy till Trump. En rolig eller spännande händelse, och vad det var som gjorde att det blev så, exempelvis när Rick Perry ville avskaffa tre myndigheter i USA och vid en utfrågning glömde av vilken den tredje myndigheten var, eller guvernören som försvann i sex dagar, eller när Sarah Palin trodde Afrika var ett land, hur blev det så?

– Och vilka ska lyssna på detta och varför?

– Jag tycker man ska lyssna på det för att det kommer bli underhållande och man kommer förstå amerikansk politik lite bättre, det är ändå ett land som påverkar oss på många sätt. Det finns, förhoppningsvis, ett stort allmänintresse i det här men om man ska plocka ut några som borde lyssna så är det alla de som är intresserade av kommunikation, samhällsvetare, de som är intresserade av retorik, politiker och psykologer som vill höra om spännande människodrag. Jag tror många som jobbar med strategier också kan känna ett värde i detta, min ambition är att det ska vara ett underhållande faktaprogram där man också lär sig hur man kan förpacka ett budskap.

– Då ser vi fram mot att lyssna på detta i december! En sista fråga, är det verkligen så illa som det framställs i ”House of Cards”?

– Nja, vad som åtminstone är sant är att det väldigt tydligt speglar folks syn på vad som händer i Washington, men riktigt så hjärtlöst tror jag inte det är. Jag tror inte heller på bilden som speglas i ”Vita huset” där alla är goda, sanningen ligger nog mittemellan dessa två serier, men båda är mycket sevärda!

– Tack Andreas och lycka till!

– Tack själv och hoppas ni kommer att finna stort nöje i lyssnandet!

När jag går ifrån vårt möte så försöker jag sammanfatta mina intryck av Andreas, vi har träffats några gånger och jag har lyssnat på flera poddsändningar han varit med i, och det första som dyker upp är busigt korrekt. Jag vet inte om man får beskriva en journalist på det sättet men jag tycker det sammanfattar hans sätt att angripa sina reportage och historier, det är mycket fakta, alltid väl kontrollerad, men det byggs hela tiden upp en spänning i vad som ska komma, för man hör på Andreas att det är något på gång, och man kan riktigt känna hans lycka över att hitta de där lite udda roliga händelserna som också är en stor del av vardagen, helt klart en favorit hos mig, hoppas du tycker det också!

Aludd

PS Den 7/12 drar det igång, anteckna dig gärna på prenumerationslistan så du inte missar något avsnitt!

 
29 november 2016
Ny podd - prenumerera här
Välj en tid som passar direkt i kalendern!
Till toppen av sidan Till topp