// //

Vid matbordet hos en av Sveriges yngsta mästerkockar.

Hej igen, ännu ett möte. Det som från början bara var ett spontant infall att berätta om ett möte har nu i o m detta blogginlägg utvecklats till en serie intervjuer med kvinnor som på ena eller andra sättet har gjort mig nyfiken att ta reda på lite mer om dem. Det började med Theodora, sedan kom Meg, och nu är det dags för Maja.

Maja Ljung, 13 år, är ett av alla de charmiga barnen som intar TV på onsdagar i det mysiga matprogrammet ”Sveriges yngsta mästerkock”, där hon nu tillsammans med Jonathan, Viktor och Lovisa är i semifinal. Som ni alla redan vet så är jag väldigt matintresserad och det känns spännande nu när jag är på väg hem till Maja för en intervju. Hur kan hon och de andra vara så duktiga? Det är inte utan att jag mitt i all förtjusning kan känna en viss avund.

– Hej Maja, nu sitter vi här vid matbordet men hur började ditt intresse för matlagning?

– Hej, jag vet nog inte riktigt när det började, jag tror att jag alltid varit intresserad av mat, men jag kommer ihåg att jag var med och bakade pepparkakshus med mamma när jag var 6 år och tyckte det var jättekul. Efter det så var jag ofta med i köket och hjälpte till på olika sätt och intresset växte.

– Men barn i köket brukar ofta sluta med att det är väldigt stökigt eller att man går och oroar sig för att det finns så mycket man kan skära eller bränna sig på.

– Så tänker nog många, men jag fick gärna vara med och hjälpa till, och då ingick också att hålla efter i köket. Det är klart att man både bränner och skär sig ibland, men det är lättare att man skär sig om man använder en slö kniv än om man redan från början lär sig att med respekt hantera en vass kniv. Efter ett tag så lär man sig i vilka moment man ska vara extra försiktig.

– Är dina föräldrar väldigt duktiga på att laga mat?

– Från början var det mest mamma som var duktig, men efterhand har pappa lärt sig också och idag är han lika duktig, han är ett bra bevis på att det aldrig är försent att lära sig :-)
Jag har en moster också som är superduktig på att baka. 

– Så, det är därifrån du hämtar inspiration?

– Ja, vi lagar gärna mat ihop hela familjen. Sedan gillar jag att titta på matprogram som ”Sveriges Mästerkock” eller ”Leila bakar” till exempel.

– Du pratar om att du fick vara med och hjälpa till men i TV så gör du allt själv hela tiden, när började du med det?

– Jag tror att jag kanske var 9 eller 10 år när jag började försöka mer själv i köket, och det gick väl inte alltid så bra, säger Maja med ett skratt. Men jag gillade verkligen det här med matlagning och jag tränade och blev bättre och bättre. När jag var 11 år så lagade jag en trerätters middag till mina föräldrar på deras bröllopsdag, jag handlade och planerade allt själv och var jättestolt när jag klev in i matrummet med mina snyggt upplagda tallrikar och presenterade varje rätt.

– Jag är helt säker på, om jag skulle fråga dina föräldrar hur bröllopsmiddagen smakade, att de skulle svara att den var jättegod. Men ärligt talat Maja, hur gott var det tror du?

– Hmm, jag vet att det var gott, för jag smakade på allt.

– Men om du skulle laga samma trerätters idag, när du är 13 år och har varit med i TV-programmet?

– Uppläggningen skulle bli mycket bättre, jag skulle jobbat mer med kryddor och att sätta smakerna, och jag skulle inte använda något halvfabrikat.

– Det låter som du har utvecklats och lärt dig mycket av att vara med i ”Sveriges yngsta mästerkock”, var juryn hård mot er?

– Ja och nej, vi lärde oss alla jättemycket av att vara med, vi fick mycket bra kritik och ibland var de ganska hårda, fast på ett snällt sätt, inte som Gordon Ramsay. Alla minikockarna, som de kallade oss, gillade juryn, Leif Mannerström var som en kramgo morfar med fisk och husmanskost som specialité, Tina Nordström var alltid väldigt glad och väldigt skånsk i sin matlagning med stomp och sånt, Marcus Aujalay var mer lite mer pillig och kändes lite mer Italien, Asien, ja, världsmat, så vi fick mycket tips men det var mest efter vi lagat och presenterat.

– Jag gillar också att laga mat men tror jag skulle ha svårt att hinna med allt ni gör på den korta tiden. Är det så att ni får lite mer tid än vad vi ser i programmet.

– Du undrar om det fuskas, och det kan jag säga direkt att det inte gör. Det var en gång som en av minikockarnas ugn var sönder så då förlängdes tiden för den kocken, men det kallar inte jag fusk. Någon gång har någon behövt att springa på toaletten och det är klart att de inte visar på TV, men annars är det så som det visas i TV. Det gäller att du håller ordning i köket så hinner du, fast det är stressigt!

– Jag menade inte fusk, bara att man hör så mycket om att TV bolagen vill göra bra TV och kanske friserar sanningen lite grann. Men det där med ordning i köket blir min fru glad att du sa, för där är jag inte så duktig.

– Då får du träna på det, skrattar Maja.

– Ja, så är det nog. Jag läste någonstans att du vill starta en restaurang i New York så småningom. Varför N.Y?

– Det är en underbar matstad som jag varit i två gånger med familjen, där finns allt, av högsta kvalité. Man måste bara ta sig bort från de vanliga turistgatorna så hittar man små italienska, kinesiska eller amerikanska restauranger som serverar underbar mat, och det kostar inte så jättemycket.

– Är det mycket mat i fokus när du reser med mamma och pappa?

– Ja, det kan man lugnt säga. En gång, när vi var på Jamie Olivers restaurang i London, så hade vi tittat på menyn så många gånger innan här hemma att vi kunde den utantill nästan. När servitrisen kom med menyerna så beställde vi med en gång. Hon frågade om vi brukade var där ofta, men det var första gången vi var där, men inte sista hoppas jag.

– Du känner till många kockar genom TV och en del besök, men vem är din favoritkock utanför Sverige?

– Gordon Ramsay! Han är väldigt gapig och arg ibland, men man måste tåla att kökschefen är sträng och ryter till, sedan gör han det nog lite extra bara för att det är TV.

– Och av de svenska kockarna?

– Min pappa har alltid gillat Leif Mannerström och det gör jag också men Louise Johansson som vann ”Sveriges Mästerkock” första året och Jennie Benjaminsson som kom tvåa är jag mycket imponerad av. Leila Lindholm är favoriten när det gäller bakning. Jag gillar Marcus Samuelsson också för han har lyckats med det jag vill, att starta restaurang i New York.

– Det var ganska jämn könsfördelning på dina val men har du funderat på det här med att det är så många tjejer som lagar mat hemma men att det är väldigt många män som blir stjärnkockar?

– Ja, visst är det konstigt! Men jag tror att det är på väg att ändras för tjejerna är jätteduktiga och många gånger har de större tålamod vilket är bra när man ska göra fina uppläggningar. Det är tre tjejer som vunnit ”Sveriges Mästerkock” och bara en kille, Louise, Sigrid, Jennie och Amir, jag tror att vi kommer att se mer tjejer framöver och det är nog bra för killarna också.

– Men har du några tips till alla tjejer där ute?

– Gillar du grillad mat så våga grilla! Men det gäller pojkar också. Man måste ha tålamod och om man verkligen känner för att göra något så gå ”All in”.

– Det låter som bra tips! Då kanske det är dags att få reda på vad din favoritmat är?

– Jag gillar fisk och skaldjur, riktigt bra amerikanska hamburgare och cupcakes. men mycket annat också.

– Men om du bara får välja en rätt?

– Då skulle jag ta rimmad torskrygg inlindad i bacon med familjens fisksås, sparris och potatis.

– Oj, nu börjar jag bli hungrig, det låter väldigt gott. Om vi fantiserar lite och jag skulle beställa den rätten för åtta personer, som skulle äta här hos dig, skulle du klara av att laga det då tror du?

– Ja, om jag får bra tid på mig att planera så skulle jag klara det.

– Skulle vi kunna få förrätt också?

– Ja, då skulle jag laga en krämig musselsoppa med ostgratinerat bröd till, och så behöver ni en enkel men god Crème Brûlée som avslutning.

– Oj, låter helt fantastiskt gott. Om du fick välja en som hjälpte dig på vår påhittade middag, vem skulle du välja då?

– Lovisa, Lovisa från TV-programmet är jätteduktig och en mycket bra kompis. Vi vill starta restaurang tillsammans någon gång i framtiden så hon blir en perfekt hjälp.

Vad Maja inte vet är att jag tillsammans med sju andra har en matklubb. Vi har bla.varit på Noma tillsammans och höstens matresa går till Tommy Myllymäkis ”Sjön” utanför Jönköping, kanske jag kan få de andra intresserade så att vi gör en beställning hos Maja och Lovisa, vi får se.

– Jag har förstått att det är många på skolan som frågar hur det var på TV och ibland så kommer det fram folk på stan som känner igen dig och vill prata, hur känns det?

– Det är jätteroligt, men ibland kanske det kan bli lite för mycket, som när de ropade efter mig på Liseberg.

– Ja, du och de andra har verkligen blivit små kändisar, duktiga kändisar, men om du själv skulle välja en kändis som läste den här bloggen och kanske ringde upp, vem skulle du välja då?

– Marcus Samuelsson eller Louise Johansson, det skulle vara kul!

– Då får jag tacka för mig och önska dig lycka till i framtiden som kock!

– Tack, det var kul att bli intervjuad, men man vet aldrig om jag blir kock, jag kanske ändrar mig, för när jag var liten så ville jag bli delfinskötare och det vill jag inte längre.

– Så klart, du har ju massor av tid att ändra dig på, men lycka till med det som du bestämmer dig för så småningom.

– Fast det blir nog kock, skrattar Maja! 

När jag lämnat Maja och hennes familj funderar jag lite för mig själv, vilket driv hon har, vilket självförtroende och med vilken övertygelse hon pratar om att tjejerna kommer att ta större plats i köken i framtiden, det känns bra. Det är klart att hon har många år på sig att utveckla andra intressen men jag tror att hon blir kock, allt annat vore slöseri, och jag ser fram emot den dagen jag kan kliva in på restaurangen hon driver eller jobbar på, då ska jag beställa baconinlindad rimmad torskrygg med familjens fisksås, sparris och potatis. Kom ihåg det Maja, mums!

Aludd

PS: I den här serien av intervjuer har jag nu träffat tre kvinnor/tjejer med det gemensamt att de utstrålar ett enormt driv, vem ska jag träffa nästa gång tycker ni, vem är ni nyfikna på?

28 maj 2014
Till toppen av sidan Till topp