// //

Varför spelade jag fotboll?

Krax krax, det betyder ”hej alla” på themanflueska, som ni nu då förstår så har även jag drabbats av detta allvarliga sjukdomstillstånd. Men nu, stiger jag upp igen, och tänker med en gång på fotboll. Nej…

…jag tänker på vilken enorm drivkraft Zlatan visar upp i den både hyllade och kritiserade dokumentären ”Med mer än ett mål”, jag tänker på vad som krävs, och jag tänker på när jag spelade fotboll, och varför?

Jag är uppvuxen med min mamma och noll fotbollstraditioner, jag spelade aldrig fotboll på dagis vad jag kommer ihåg. Jag kommer bara ihåg VM 1970 för att en av mina kompisar samlade på fotbollsbilder. Men så hände något…

…jag började skolan. Där spelade vi fotboll med tennisboll i princip varje rast, och efter några år drog några kompisar med mig på fotbollsträning, eller om man vill, träning i att fungera i grupp. Det visade sig ganska fort att jag inte hade någon som helst talang för just fotbollen men fungerade desto bättre i gruppen.

Det var här jag fick mitt första smeknamn, Haluda, för min, i övrigt kompetenta, tränares läsförmåga inte alltid var på topp. Det var här jag fick inordna mig i en hierarki, det var här jag lärde mig att vinna och förlora som grupp och det var här jag insåg att fotboll avnjuts bäst från sidan (läs TV idag). 

För även om jag för det mesta tog en plats i laget som höger eller vänsterback, så trivdes jag nog bäst på bänken, då kunde jag peppa de andra, slippa springa, men ändå vara med i gruppen. Zlatans mål har aldrig varit att vara en i gruppen, om vi inte talar om gruppen ”De bästa i världen”, hans mål har varit att vinna, och för att vinna så måste gruppen göra som han vill, imponerande och lite mysigt skrämmande.

Klart jag också ville vara bäst, men utan talang, närsynt utan att använda glasögon, så insåg jag tidigt att utan tex. Benny Guldfots magisk skor eller någon skön trolldryck så skulle det aldrig bli verklighet. Men var det bortkastat?

Nej, tack vare den här tiden så förstår jag storheten i fotboll, jag älskar att följa mina lag, från soffan, jag är en del av den globala rörelsen, fotboll. För det finns ingen större sport, sett både till antalet utövare och åskådare, det finns inte heller någon sport som så tydligen omkullkastar klassamhället, för det är framför allt de med rejäl drivkraft som kommer fram och blir bäst.

Ingenstans i världen så finns det så mycket fotbollsskolor som i Brasilien, dessa är framförallt för medelklass och uppåt, för det kostar en del, men det är också tydligt att det är inte där man lär sig, det är inte där man skapar drivkraften. Alla spelare i Brasiliens trupp kommer från kåkstäderna, Favelas, och alla har lärt sig att älska och spela i gränderna, på soptippen, på stranden. Och de har insett att det här är en möjlig väg framåt, och även om chanserna är små så ska alla försöka ta den. Jag tror att det var det som Zlatan lärde sig, direkt eller indirekt, av sin far, det här är din enda väg framåt/uppåt, och han tog den!

När jag funderar kring detta så inser jag också vad Alexander Bard menar när han säger att framtidens förlorare är svenska män runt 30 strecket, på landsbygden, som sitter och spelar nätcasino och porrsurfar, medan framtidens vinnare är taxichaufförerna från förorterna som satsar allt på att skicka sina barn på de bästa utbildningarna, ställa krav och visa dem en möjlig väg, framåt/uppåt, det handlar om drivkraften.

Så egentligen är det inte så konstigt att svenska skolor rasar i ranking, vi som samhälle har haft det så bra att vi glömt att förmedla drivkraften till våra barn. Har vi ett samhälle/skola som uppmuntrar den här drivkraften, eller har vi skapat något konformt som bromsar istället?

Jag menar inte att det var bra att Zlatan snodde cyklar för att ta sig till träningen, men det visar på en okuvlig vilja att nå sitt mål. Den här viljan, utan att sno cyklar, ser vi sällan men ibland i politiken, i näringslivet, i vår närmsta umgänge, på TV m.m. och vi är väldigt snabba på att trycka ner, av ena eller andra skälet. Om dessa människor ändå lyckas så skrockar vi glatt när de misslyckas, för det vet vi, att de som tar på sig den stora hatten, faller alltid till slut.

Tack Zlatan för att du visar mig, och många andra, att allt går, bara man vill, tillräckligt mycket!

Aludd

PS: När jag tittar på SvD lista över de 100 högst placerade entreprenörerna i "Alla tiders entreprenör" så blir jag glatt förvånad över de 38 kvinnor och flertalet "Nysvenskar" som finns med. Var det någon som pratade om drivkraft?

17 oktober 2014
Till toppen av sidan Till topp