// //

Varför ska jag jobba gratis?

Läste ett verkligt bra blogginlägg på http://isobelsverkstad.blogspot.com/2011/11/det-finns-inget-gratis-arbet... där författaren och frilansskribenten Isobel berättar om hur hon hela tiden får förfrågningar om att ställa upp i TV och radio, hålla föredrag m.m. och om hon i så fall vill göra det gratis – eller till väldigt låg ersättning – trots att de som hon ska jobba för tjänar bra, bättre och bäst.

Det här är inte bara ett problem för Isobel utan även för musiker, små reklambyråer, mediafolk, författare och många, många fler. Vi förväntas nämligen vinna tillbaka dessa pengar genom att vårt deltagande genererar bra publicitet för oss. Helst skulle jag bara vilja besvara det påståendet på samma sätt som vi ofta får höra från storföretag eller våra politiker: "Det är inte samma kassa." Men tyvärr funkar det inte så. För när vi jobbar gratis i ena änden så måste vi jobba dubbelt i den andra eller kunna ta mer betalt av någon annan. Och varför ska de tvingas sponsra just det projektet?

Det här gäller i allra högsta grad också upphandlingar som har skapats för att vi ska känna oss trygga med att våra kommunala bolag gör de bästa inköpen. HALLÅ! Bästa – inte billigaste. Ambulanser som inte går, bussar som är trafikfarliga, vård som inte fungerar – det kan aldrig bli det BÄSTA.

Upphandlingar i min bransch, reklam, innebär allt som oftast att vi ska sitta och jobba hundratals timmar gratis för att sedan bli bedömda, dömda och i bästa fall vinna uppdraget på att våra idéer var bäst. Men i 99 fall av 100 så går de på timpriset, en parameter som i slutänden är helt ovidkommande, för det handlar inte om timmar, utan vad du får ut av de nerlagda timmarna. För det är väl inte så att reklambyrå A som lägger ner 100 timmar à 550 kr är billigare än reklambyrå B som lägger ner 25 timmar á 1200 kr? Eller?

Kanske tänker jag helt fel. Jag får väl prova vid dagens lunchinköp; berätta för restaurangpersonalen vad jag förväntar mig smakmässigt, näringsmässigt och innehållsmässigt, att jag dessutom förväntar mig service och bra miljö, GRATIS idag. De har ju ändå chansen att få mig som gäst under hela eller delar av nästa år, då de efter avdrag för kostnader i bästa fall kanske tjänar en tjuga per besök jag gör. Detta ska jag testa hos frisören, tobakshandlaren, resebyrån och mataffären också. Och kanske även lyxa till det på biografen, vem vet?!

Eller jobbar ni gratis?

 

28 november 2011
Till toppen av sidan Till topp