// //

Utbildning är farligt!

Hej igen, här kommer jag med lite nya förvirrade tankar. I lördags lyssnade jag på radio, vilket inte tillhör vanligheterna, men bla intervjuades en liten judisk flicka som fick hemundervisning istället för skola, verkade på många sätt vara en klok och duktig tjej men helt plötsligt sa hon att inga religiösa judar går i vanlig skola, detta är naturligtvis inte sant för jag har flera mer eller mindre religiösa judiska vänner som gått i vanlig skola, men i hennes värld så var det naturligtvis sant.

Detta fick mig att börja fundera kring för vem eller vilka vi utbildar oss?

Om vi fortsätter exemplet med den judiska flickan och fantiserar lite kring varför hon tror att inga religiösa judar går i vanlig skola så är det ganska lätt att föreställa sig flickan sittande vid köksbordet och lätt fundersam fråga sin mamma eller pappa: -Varför får jag inte gå i skolan som de andra barnen gör? -Du får ju utbildning här hemma för inga religiösa judar går i vanlig skola eller underförstått -Inga goda människor går i vanlig skola. Det är inte svårt att förstå att flickan som naturligtvis litar på sina föräldrar tror på detta, och också tror att det är en ynnest för henne att få slippa den onda världen på en vanlig skola.Hennes föräldrar vill att hon lär sig precis på det sättet de själva anser bäst, och den information de själva tycker är bäst. Men är det bäst för flickan? Och är det bäst för samhället, som faktiskt bekostar hennes utbildning?

Om man sedan fortsätter resonemanget till religiösa friskolor som också till stor del bekostas av samhället så blir min fundering, oavsett om det rör sig om skolor med muslimsk, judisk, kristen, buddhistisk, scientologisk, eller vilken annan religionsinriktning du själv vill så undrar jag om detta är rätt tänkt? Ska samhället skapa öar (av några betraktade som den rätta läran) eller är det broar vi ska bekosta?! 

Observera att jag inte är emot vare sig friskolor eller religioner fast jag betraktar mig själv som atheist, jag har en bror som är buddhist, en bror som läst på kristet gymnasium, en pappa som är med i pingströrelsen, en kristen mamma som älskar att gå i kyrkan under advent, jag har också en syster som inte är speciellt religiös men som konfirmerade sig och jag var där och uppmärksammade detta för henne viktiga tillfälle. Jag har judiska, muslimska, buddhistiska och kristna vänner, och alla dessa är människor som jag gillar och som berikar mitt liv.

Och det är hit jag vill komma, att möta människor från andra kulturer och religioner berikar och förändrar, och det är därför vi utbildar oss, och det är också därför som samhället är med och bekostar utbildning. Vi utbildar oss för vår egen skull, för samhällets skull och för världens skull och det finns ganska gott om tid för ev. religiös förkovran efter skolan och på helgen för de som vill.

Varför skriver jag då om detta på IHM:s blogg? Ja, dels för att de gett mig chansen att tycka och tänka om vad jag vill men också för att det här i allra högsta grad rör företagsvärlden, inte av religiösa skäl men nästan. Jag kommer ihåg den tid då PG var Volvos, Göteborgs och kanske hela Sveriges store man, en tid när det helt plötsligt fanns väldigt många som pratade nasal PG-göteborgska, för det är detta som händer på nästan alla företag, vi skapar omedvetet (eller medvetet) en likformighet, när vi istället borde skapa en ifrågasättande och förändrande miljö. Utan någon större insikt i IKEAs värld så inbillar jag mig att om alla varit som Ingvar så skulle IKEA inte ha funnits idag, eller om alla på Volvo bara fick intryck av andra på Volvo så skulle inte heller Volvo funnits idag, det här går att tänka kring i all oändlighet men jag tror ni förstår vad jag menar redan.

Vi alla behöver nya intryck och kunskaper hela tiden, vi alla behöver kunna diskutera för att förstå, för att förändra, för att utveckla och i bästa fall förbättra. Det är därför utbildning är farligt, farligt bra!

Tyck och tänk gärna om detta, för ingen är bättre än att han kan ändra sig!

PS: Tanken slog mig plötsligt att om vi har religiösa friskolor så borde det finnas utrymme för politiska friskolor, tex. en socialdemokratisk- eller moderat friskola som naturligtvis berättar om de andra politiska inriktningar som finns och som granskas av skolinspektionen så att de följer läroplanen. Känns det bra?  

 

29 oktober 2012
Till toppen av sidan Till topp