// //

Som det var förr?

Hej igen, dagens ämne har jag pratat om flera gånger. Medias gnäll och farhågor om allt det som sker i sociala media. Varför gör jag det då igen? Vad har förändrats?

Jo, härrom dagen så fick jag se nedanstående gamla bilder på folk som läser tidningen på tunnelbanan.

VA? När jag läste tidningarnas larmrapporter så fick jag uppfattningen att innan alla satt med sina smartphones på vagnen så pratade man och umgicks! Innan alla smartphones och sociala media så kände alla, alla, ändå. Man umgicks i hela världen utan att någon kunde samla upp information om oss som de kunde använda för att sälja på oss något vi inte ville ha. Men vänta…

…en av mina kompisar som jobbar som säljare sa en gång att det viktigaste man som ny säljare kunde få tag på var all information om kunderna som de gamla rävarna samlat in under många år, konstigt!

Och det här med att ungdomar sitter vid datorn och chattar med sina vänner i timmar påminner starkt om telefonbeteendet på 70-talet, man avbröt aldrig några samtal förrän någon förälder kom och skällde för att de behövde ringa någon väninna i några timmar. Skillnaden är väl då att man fick hålla sig till lokalsamtal för att inte ruinera familjen.

Det här resonemanget om att barns verklighetsuppfattning skadas på grund av Minecraft så till den milda grad att det tror att allt måste vara fyrkantigt för att man ska kunna stapla det på varandra tycker jag mig också känna igen. Larmrapporter om att vi barn som kom från storstäderna trodde att fiskar var fyrkantiga block som man hämtade i frysdisken hörde jag både en och två gånger under 70-talet, men jag har aldrig träffat på någon som erkänt att de var så.

Fyrkantiga ögon fick vi inte heller, respekten mot äldre har jag svårt att se att den var så mycket bättre och hatet som nu har flyttats till nätet var det fullt med på våra skolgårdar. Men kanske var det så att vuxenvärlden inte tittade tillräckligt noga, nu har de möjlighet till det.

Dags att sluta förfasas och ta tag i det som är viktigt, att vara ute i friska luften! 
Nej vänta, ska ungdomarna stå ute, hänga och hitta på djävulskap?

Det är mycket som förändras i vår värld men det som består är vuxenvärldens och medias skepsis över vad de nya generationerna hittar på, varför?

Aludd

13 maj 2014
Till toppen av sidan Till topp