// //

Skoluniform eller inte, det är frågan.

Hej, ibland går saker bara runt i mitt huvud och jag kommer inte riktigt framåt i tanken. Skoluniform är definitivt en sådan fråga som kan loopa runt i evighet. Så, kanske kan det klarna med ett litet blogginlägg och efterföljande kommentarer från er?

Om du skulle frågat mig för bara ett år sedan så skulle jag varit emot. Om jag i gubbåldern skulle frågat mig själv när jag gick i skolan, skulle den yngre jag bara skrikit rätt ut: – Sköt ditt eget liv gubbe! Så då borde den här frågan vara klar för min del, men…

…i höstas hade några av mina klasskamrater från lågstadiet ordnat en klassträff på en vinbar i Gbg. Jättekul att träffa dem, och jättekul att vår fröken, Ingegerd, också dök upp. Ingegerd hade med sig flera mappar med foton på klassen och det blev många skratt. Bland annat var det ett klassfoto från första klass, riktigt skoj att försöka minnas alla namn, men efter lite granskande så kom en tanke: vad är det för kläder vi har på oss?

Inför skolfotograferingarna fick alltid föräldrarna hem en lapp, där datum och tid för fotograferingen var noterad, så att man inte skulle komma i de värsta trasorna man hade och den obligatoriska vattenkamningen gick av stapeln. Resultatet av den brukade dock försvinna redan på väg till skolan. Men tittar man på vårt klassfoto, så ser det både slitet och urtvättat ut. Nu tänker jag inte på själva modet för det förändras ju hela tiden, men det finns definitivt inga märkeskläder bland oss barn. Och…

…tittar jag på mina gudbarns klassfoton, eller kompisarnas barns klassfoton idag, så är det definitivt massor av märkeskläder. Det är små stylade modelejon som ler och poserar framför kameran. Det är säkert så skolvärlden ser ut i dag - redan ner i låga åldrar - en stor hets över vad som är det senaste och kraven att vara rätt känns oerhört stora.

Dels är det här naturligtvis väldigt ansträngande för många ekonomiskt, men jag känner också att kläderna och fokus på att vara så rätt blir en så stor fråga, att barn inte får vara barn, de blir massor av små vuxna istället. Det kanske inte är så bra?!

Så vad skulle hända om man hade skoluniform i grundskolan?

Ja, en sak som definitivt skulle hända är det som hände mig när jag skulle göra lumpen. På väg upp till Skövde så var jag, liksom alla andra på tåget, ganska nervös, i Falköping kliver det på en hårdrockare med alla attribut du någonsin kunnat tänka dig, det är svart och lite farligt. Jag, som mer kom från punkens ideal och attribut, såg direkt en fiende, och tänkte att bara jag inte hamnar med den galningen så kommer det här att gå bra.

Som ni säkert redan räknat ut så hamnade han i sängen bredvid mig, och när grönkläderna var på,  så insåg vi att vi vara ganska lika, blev kompisar och hade riktigt kul tillsammans.

En annan sak är, att det skulle bli lättare för både elever och föräldrar med valet av kläder varje morgon - den kampen har man hört en del om genom åren. Jag tror dessutom att det skulle skapa lite mer högtidlighet, kanske rentav lite mer respekt för tiden i skolan. Lärarna kanske skulle få tillbaka lite av sin auktoritet, och då tänker jag inte främst från eleverna, utan från föräldrarna, som rent generellt verkar ha åsikter om allt nu för tiden utom sina egna barns beteenden. 

När jag ändå är igång, så skapar vi mobilförbud både i klassrummet och på rasterna. Det sistnämnda stod helt klart för mig när jag såg sista avsnittet av ”Familjer på äventyr” i SVT och den 15-åriga tjejen som gick på internationell skola på Sri Lanka. Efter en tuff period som ny på skolan hade hon nu funnit sig tillrätta både med skoluniform och med mobilförbud på rasterna. Hennes kommentar var, att det var skönt att rasterna snarare innehöll aktivitet än en ständig jakt på ”Gilla” och kommentarer på inlägg.

Så, vad talar emot? Ja, min direkta tanke är ju att det skulle vara en integritetsfråga att inte få ha på sig vad man vill, att inte få vara den personlighet man vill vara. Men kanske kan man bortse från detta fram till högstadiet? En annan fråga som dyker upp är huruvida det skulle bli, initialt iaf, dyrt för familjer att införskaffa dessa kläder, men de får väl ärvas och kanske säljas på en second-hand marknad. Men…

…kan man överhuvudtaget ha ett klädtvång samtidigt som man har lagstadgad skolplikt? Jag vet inte, men tanken känns mer och mer relevant för varje morgon jag tar vagnen till jobbet. Det är ganska lätt att se att kläder skapar barriärer, grupperingar och motstånd, redan ner i låga åldrar, när man ser alla barn på väg till skolan. 

Nu lämnar jag över ordet till er, vad tycker ni i frågan, finns det andra aspekter som borde funderas kring, eller är det bara jag som har blivit en gammal gnällgubbe?

Aludd

 

 

2 mars 2016
Till toppen av sidan Till topp