Siktar högt bland raketer och ballonger!

Dags för ännu ett spännande möte med en av våra alumner på IHM. Denna gången tar vi oss norrut, till den s.k. Robotbyn Vidsel, eller Norrbottens närmaste by, som de benämner sig själva. Här hittar vi Fredrik Schäder, 38 år från Örnsköldsvik, med fru Anette och barnen William och Filip.

Fredrik, som pendlar från hemmet i Luleå till arbetsplatsen i Vidsel, har idag titeln President Aerospace Test Services at SSC – Swedish Space Corporation, redan där, med mitt pojkaktiga intresse för rymden, går jag igång. Men det visar sig att det finns mer spännande tankar i bagaget.

– Hej Fredrik, ska bli väldigt spännande att höra om ditt yrke, men vi börjar lite tidigare för att få en bild av vem du är, så hur började du din yrkesbana?

– Hej, att bli intervjuad känns riktigt spännande. Angående min yrkesbana så måste jag nog säga att den började under min militärtjänstgöring som fältkock. Kockyrket i sig lockade en del, men det var framförallt en otroligt rolig och nyttig tid för mig som person. När det var dags för mig att göra lumpen så skulle jag säga att jag, som många i den åldern, saknade riktiga visioner, tankar om framtiden och självkänsla. Det här blev en nyttig tid för mig, och det är där och då mitt intresse för ledarskap startar. Jag gjorde bra ifrån mig och kände att jag fick uppskattning från flera håll, självkänslan ökade och mina tankar om en framtid där jag kunde utöva ett bra ledarskap tog fart, inom vilket område var jag mer osäker på.

Efter lumpen läste jag tekniskt basår, som sedan ledde mig till Umeå Universitet och Miljö & Hälsoskyddsprogrammet, 4 år. En spännande utbildning som i korthet handlar om hur vi kan påverka till en mer hållbar samhällsutveckling. Här träffade jag också min klippa i livet, min fru.

– Och vad blev du efter den utbildningen?

– Det började med praktik redan under utbildningen på Skövde kommun, där jag sedan blev Miljöinspektör och gjorde bullermätningar på allt från förskolor till konserter. Samtidigt läste jag ledarskap på Skövde Högskola på halvfart. Tog sedan ytterligare en examen i ekonomi, med ledarskap som bas, vid Karlstads universitet.

– Hur länge fortsatte du med bullermätningarna?

– Jag fick tyvärr tinnitus, och då kändes det inte som att bullermätningar var något som jag skulle hålla på med längre. Efter två år dök det upp ett jobb i tidningen, där Försvarsmakten sökte en Miljösamordnare för södra Sverige, befattningen tillhörde Boden men var placerad i Skövde. Jag förstod inte riktigt vad det betydde men perfekt, tänkte jag, Försvarsmakten är ju duktiga på ledarskap så jag sökte jobbet och fick det!

– Så ni blev kvar i Skövde?

– Nästan två år till blev det. Min chef frågade mig vad jag ville göra i framtiden, och jag svarade att jag gärna skulle vilja ha hans jobb. Efter en tid fick jag frågan om att bli Ställföreträdande Enhets- och Miljöchef, men då skulle vi behöva flytta norrut eftersom chefsjobbet var placerat i Boden. Sagt och gjort så flyttade vi till Luleå. Jag blev kvar i försvaret i nio år, varav åtta som civilanställdchef på olika befattningar. Min karriär vid försvaret slutade med att jag rationaliserade bort mig själv 2014. Sedan blev det en kort sejour som enhetschef på Försäkringskassan innan jag i november 2014 fick mitt nuvarande jobb.

Det bästa som har hänt min karriär är IHM 

– Under åren i Försvarsmakten så började du också på IHM, berätta!

– Det stämmer, det är skillnad på att vara civilanställd inom Försvarsmakten mot att vara officer, och för att fortsätta min kompetensutveckling fick jag tipset om att läsa på IHM, som samarbetar med försvarsmakten inom ledarskap. Så 2012 läste jag IHM Affärsinriktat Ledarskap och gick även med i Mentorprogrammet.

– Och hur upplevde du detta?

– Jag kunde inte riktigt tro att det var så bra, men jag fick ett annat mindset som hjälpte mig mycket. Både jag och min omgivning kände att jag förändrades till det bättre, jag öppnade mig mer och fick samtidigt mycket mer tillbaka både i yrkeslivet och privat. Under den här processen hade jag också ett utmärkt stöd i Jan Ulin i Mentorprogrammet. 

Jag kände att jag vågade mer i min yrkesroll, och min känsla inför nya utmaningar blev mer positiv. Ganska direkt efter detta hoppade jag på IHM Verksamhetsutvecklande ledarskap, och det blev en milstolpe i mitt liv. Vår handledare, Ulf Rosenberg Bertilsson, var verkligen superbra, och utbildningen gav mig massor av insikter om varför jag är som jag är. Bitarna föll på plats helt enkelt, och jag hittade mig själv, tidigare frustration försvann. Jag blev lugnare och lärde mig att göra saker av rätt anledning. Jag upplever att min omgivning, både i yrket och privat, uppskattade denna förändring väldigt mycket. 

– Om du tänker tillbaka lite, var det hit den där unga killen som var kock i lumpen siktade?

– Det måste jag svara ett stort JA på, även om jag då inte visste hur jag skulle ta mig hit. Jag drömde om att bli en god ledare, och jag har nog många gånger trott att jag var det, men det jag insåg tydligt nu, var att jag behövde jobba väldigt mycket mer med mig själv. Det gör jag hela tiden nu, och jag hoppas att mina medarbetare märker en positiv skillnad.

– Och 2014 läste du IHM Strategisk Ledning, vad gav den som du inte hade sedan tidigare?

– I korthet kan man säga att den kompletterade väldigt mycket av mina tidigare utbildningar, hur hänger ett utvecklande ledarskap ihop med ett strategiskt osv. Det handlar om många saker, som på pappret kan kännas självklara, men som i den dagliga verksamheten lätt glöms bort; tydlighet i mitt ansvar gentemot medarbetarna, ansvarsfördelning och i grunden kan det formuleras så enkelt som att jag, genom mitt arbete, ska skapa förutsättningar för mina chefer att kunna göra ett bra jobb. 

– Det känns onekligen som du har fått ut den nyttan du eftersträvat med IHM?

– Ja, verkligen! Jag har ganska många universitetspoäng genom åren, men det bästa som hänt mig och min karriär är IHM. Så bra att jag har skickat alla i min ledningsgrupp att gå Verksamhetsutvecklande ledarskap. Ett tips från mig är att ni startar upp IHM i Umeå också, med tanke på behovet som finns, och det stora upptagningsområdet ni skulle nå.   

– Det ska jag förmedla, nu måste vi över till lite mer om Swedish Space Corporation, vad är det?

Större än Globen

– SSC, Swedish Space Corporation, tidigare Svenska Rymdaktiebolaget, är ett statligt aktiebolag som hjälper rymdorganisationer, företag, andra kommersiella aktörer och forskningsinstitut att få tillgång till rymden till nytta för jorden. Idag står forskningen, via bl.a. universitet, för ca 50% och 50% är kommersiell verksamhet.

Satellite Management Services tillhandahåller tjänster inom satellitdrift och satellitkommunikation av egna och partnerägda markstationer. Vi är en del av världens största antenn-nätverk runt jorden.

Science Services utvecklar raket och ballongsystem inklusive experimentmoduler för forskning i tyngdlöshet. Vi sänder upp raketer och ballonger från Esrange Space Center i Kiruna.

Engineering Services tillhandahåller teknik- och driftstjänster för satellitprojekt och bemannade rymdprogram.

Aerospace Test Services bemannar och utvecklar de tekniska system som finns vid FMV Provplats i Vidsel som är den största provplatsen över land i norra Europa. Vi tillhandahåller avancerade tjänster för test och utvärdering av flygande farkoster. 

– Du pratar här om ballonger, är det typ väderballonger?

– Det kan det naturligtvis vara, det beror på vad forskarna eller någon annan part är ute efter. Men vi har som exempel skickat upp ballonger som är dubbelt så stora som Globen när behovet har funnits. 

– Oj, då talar vi om riktiga ballonger, Globen är ju världens största sfäriska byggnad om jag minns rätt.

– Ja, men det handlar även om mindre storlek på ballongerna. Nyligen var JAXA hos oss på Esrange (Japan Aerospace Exploration Agency) och genomförde dropptester av en prototyp i mindre skala av ett framtida överljuds passagerar plan. Ett dropptest kan vara att man transporterar upp föremål till olika höjder och släpper ner dem för att se hur föremålen reagerar. I JAXAs fall var det ett antal ballonger med ljudmätare som mätte reaktionen som blev när planet passerade ljudvallen. I ett sådant projekt finns det mycket som kan gå fel men allt fungerade perfekt! Jag är väldigt imponerad av alla som var involverade, sen gäller det att man har vädrets makter på sin sida också vilket vi hade då.

– Då kommer jag att tänka på Google-loon, ett ballongnätverk över hela jordklotet som ska förse alla med bra uppkoppling, är ni inblandade i det?

– Nej det är vi inte i dagsläget men området ”New Space” är väldigt spännande, här jobbar många olika aktörer på att skapa förutsättningar för bl.a. kommunikation, som bara för några år sedan sågs som omöjliga, riktigt spännande. Facebook Drones är ett liknande projekt, där drönare ligger runt jorden och ger tillgång till information via internet. Inom ”New Space” kommer vi se många revolutionerande lösningar i framtiden, det handlar inte bara om kommunikation, energiproblematiken kan man nog också tänka sig att det kommer att göras försök.

– Och rymdturismen, hur långt bort är det?

– Ja du, Richard Bransons projekt Virgin Galactic säljer väl redan biljetter för 200 000 dollar per resenär, och vad jag har läst så finns det personer som skrivit upp sig på den listan, vilket säger en hel del.

– Till sist, hur är det när en raket skjuts upp från Esrange, är det som vi sett på TV?

– Ja, det är verkligen som det vi upplevt i TV! Nedräkningen, förväntan i luften och glädjen när allt går som det ska och raketen skjuter i höjden, helhäftigt!

– Då tackar jag dig, Fredrik, och hoppas att du får en fortsatt spännande karriär som skjuter i höjden, jag kan räkna ner :-)

– Tack själv, då åker vi! 

Aludd

PS Efter intervjun så pratar jag och Fredrik om lite allt möjligt och i den diskussionen berättar Fredrik hur mycket hans fru betytt i hans liv och karriär, som stöd och samtalspartner i med- och motgång. De har blivit ett team på riktigt, och det är insikter som, enligt Fredrik, förtydligades mycket när han läste Verksamhetsutvecklande Ledarskap.

Jag tycker att det är fantastiskt att utbildningen gör att han vågar öppna sig så inför mig som okänd. Jag har sett det några gånger innan, och jag tror verkligen att morgondagens ledare kommer vara något helt annat än jag är van vid i min generation. Jag ser ett spännande Sverige som styrs och utvecklas utifrån emotionella värden, känns bra!

 

2 maj 2016
Till toppen av sidan Till topp