Plötsligt löste jag och mitt team saker som legat olösta i tre år

Peter Granholm, Affärsområdeschef på Örnfrakt, har har gått ett ledarskapsprogram på IHM och ska precis examineras. Med sig har han sin chef Johan Widebro, VD på Örnfrakt. Vi slår oss ned vid lunchbordet, och jag inleder med att fråga hur det kommer sig att Peter går ett ledarskapsprogram. 

Johan: Jag gick själv programmet för tre år sedan när jag stod inför utmaningen att bli VD på Örnfrakt. Jag fick uppdraget att skapa en bra och effektiv ledningsgrupp, jag var ung och jag kände direkt att jag behövde vägledning och bättre självinsikt i mitt eget ledarskap. Jag kunde känna igen mig själv i Peter när han stod inför stora beslut, och med insikten om hur ledarprogrammet utvecklade mig själv, var jag övertygad om att det skulle hjälp honom också.

Peter: Ja, det stämmer nog att jag och Johan har en del gemensamma drag och jag såg ju hur han förändrades till det bättre, hur han agerade kraftfullare, rakare och tydligare utan att på något sätt vara otrevlig. Vår ekonomichef har också gått programmet och jag såg samma förändring hos henne. När jag själv kände en viss frustration över mitt eget sätt att hantera vissa situationer och Johan frågade om jag ville gå programmet, så tvekade jag inte.

Här kan du läsa mer om IHMs ledarprogram

PLÖTSLIGT HÄNDE DET
– Fanns det en samsyn mellan er två kring vad ni ville uppnå för förändring och utveckling av Peter?

Johan: Mitt ansvar är att skapa en väl fungerande ledningsgrupp som ständigt strävar efter att vi utvecklas. På den ständiga resan förväntar jag mig att Peter ska vara en tydligare del av hela företagets utveckling framåt. Resultatmässigt vill jag se mer av hans förmåga att ta ansvar för att utveckla lönsammare affärer. Detta var mina huvudmål.

Peter: Jag förväntade mig att lära känna mig själv bättre och göra en kraftig utveckling av mig själv som ledare. Detta har stundtals inneburit en riktigt tuff resa för mig, men det har också varit väldigt stimulerande att nå nya insikter och när saker började falla på plats efter semestern så vände det rejält. Plötsligt löste jag och mitt team saker som legat olösta i tre år. Vi fick igång en rak och tydlig kommunikation i gruppen och jag slutade att bli arg och frustrerad i diskussioner. Innan ville jag vara alla till lags och kunde grotta ner mig i minsta detalj för att ha kontroll, nu har jag börjat en resa där jag litar mycket mer både på mig själv och de jag jobbar med. Jag kan också se att det redan har resulterat i högre omsättning och lönsamhet för mitt affärsområde.

PERSONLIG HANDLINGSKRAFT, BÄTTRE RELATIONER OCH HÖGRE LÖNSAMHET
Johan: Både de personliga och resultatmässiga målen har börjat infrias, med råge. Jag har sett Peters utveckling väldigt tydligt. För att exemplifiera så kunde en utmaning på Peters avdelning ofta innebära att Peter hade ett väldigt stort behov av att stöta och blöta frågan många gånger. Den ”nya” Peter avtalar nu ett möte med mig där han konstruktivt presenterar hur han tänker angripa problemet. Detta har redan resulterat i att vi har kunnat lägga mer tid hos kunden och skapat mer affärer. Jag såg exakt samma utvecklingstakt hos vår ekonomichef när hon hade gått programmet och det smittar av sig på vår organisation.

Peter: Jag märker av det hemma också, jag har blivit bättre i alla relationer.
Johan: Det var tre år sedan jag själv gick programmet men jag känner en fortsatt utvecklingskurva uppåt för egen del, jag tror att de flesta känner att jag blivit en bättre chef.

– Då vill jag bara tacka er båda för att ni delar med er och önska er en fortsatt bra utvecklingsresa!

Håkan Aludd, Content Creator på IHM.

5 februari 2016
Hur är det ställt med tillit & engagemang i ditt företag?
Vad kräver framtiden av dig och ditt ledarskap?

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Till toppen av sidan Till topp