// //

Pizza, svensk husmanskost!

Hej igen, hoppas ni började året med en god pizza, nyårsdagen är ju som bekant den stora pizzadagen i Sverige. Jag har sedan jag var liten varit väldigt förtjust i pizza, väldigt ovanlig mat i början av 70-talet men jag minns tidiga besök både på La Gondola och Marc O Polo, dessutom var min mamma väldigt matintresserade på den tiden och jag tror att hennes långpanna-variant kan ha varit Göteborgs eller iaf stadsdelen Lundens första pizza, jättegod! Men är det svensk husmanskost? 

Ja, frågar du de som är barn idag så skulle de nog säga det. Och faktum är att de har rätt på många sätt, sedan den första pizzerian startade i Sverige 1968 har det hänt massor. Antalet pizzerior är nästan 3400 stycken idag, vi köper färdiga pizzor i mataffärerna som aldrig förr och vi bakar själva med eller utan halvfabrikat. Pizzan som maträtt har gått från något exotiskt och fint, till junkfood som helst intas på bakfyllan och nu parallellt också finmat igen.

I Sverige har vi dessutom utvecklad ett antal fyllningar som vi ofta tror är italienska men som skulle få de flesta italienare att fälla en tår. Marinara, den äldsta dokumenterade pizzan i Italien, uppkallad efter att den åts av hungriga fiskare innehåller traditionellt tomat, vitlök, oregano och olja (ingen ost), i Sverige har vi  lagt på burkräkor och tonfisk. Oxfilé och Bearnaisesåspizza finns på de flesta pizzerior och den absoluta favoriten bland svenskarna är kebabpizzan, ingen av dessa skulle vi hitta i Italien, men en och annan slinker ner här hemma, nämligen i 3 per månad i snitt. Alltså ca 27 miljoner per månad, 324 miljoner pizzor om året som bakas på svenska pizzerior, statistik på hur många vi köper i mataffären eller bakar själva har jag tyvärr inte.

Men trots denna popularitet så måste jag i ett utifrånperspektiv säga, fast jag ibland drömde om att bli pizzabagare i barndomen, att det här måste vara en otroligt svår och jobbig branch att verka i. Tänk er själva, när köper vi pizza? Jo, ca 40% av pizzorna som bakas på pizzeriorna är lunchpizzan mellan 11.30 och 13.00, kvällspizzan mellan 18.00 och 20.00, måndag till torsdag. 60% är fredagslunchen och helgens middagspizzor med en topp på söndagen mellan 17.00 och 20.00. Otroligt jobbig arbetsvecka för dessa småföretagare, med mycket dötid och intensiva toppar då vi andra är lediga. Skräpmatsstämpeln gör att idag äts ca 75% av pizzorna av oss män som tycker att vi kan unna oss lite onyttigt mellan varven, men också möts av larmrapporter hela tiden vilket gör att det kanske i framtiden blir svårare att konkurrera med sushibarer eller andra lite sundare alternativ. 

Men se hit alla pizzabagare, jag har hittat en lösning, eller ja, kanske en förbättringspotential iaf. När vi reste runt på Sri Lanka nu över helgerna så sprang vi en dag på en restaurang med vedeldad pizzaugn som drevs av en australiensisk kvinna, jag var naturligtvis tvungen att smaka en till lunch och den var jättegod, men det tog tid, alla andra skulle ju sin pizza då också, alltså samma problem som i Sverige. Men när det lugnat ner sig och jag satt och njöt mätt och god så såg jag att pizzabagaren började baka igen, samma deg tror jag men utjobbad mycket tunnare och de gräddades inte alls så länge, som ett tortillabröd ungefär, utan fyllning. Jag frågade vad brödet var till och de svarade –Till våra wraps, vi gör väldigt goda wraps med olika fyllningar både till lunch och en lättare måltid på kvällen. Naturligtvis var jag tvungen att smaka dessa och dagen efter gick jag dit och bad att få kolla menyn. 

Och här fanns det alternativ, härliga kombinationer. Rökt kyckling med sallad och rödlökschutney, tonfisksachimi med mangosalsa och en salami med sallad och en lätt yougurtdressing för att nämna några. Jag provade den med rökt kyckling, helt underbar, och det gick snabbt, brödet var ju bakat innan och de övriga råvarorna var förmodligen förberedda, jag skulle lätt kunna äta en sådan till lunch en gång i veckan, känna mig nyttigare utan att göra avkall på den goda smaken. Och när jag tittade runt så såg jag att det var väldigt många som åt av wrapsen och njöt på samma sätt som jag. Så..

…på detta sätt minskade hon pressen på ugnen och pizzabagaren under de kritiska timmarna, utnyttjade kapaciteten då det normalt var dötid och kunde presentera ett nyttigare alternativ till de som väljer bort skräpmat (eller oss som alternerar) utan att göra avkall på god smak! Genialt!

Nu hoppas jag bara att någon pizzabagare nappar på detta, ni får gärna tipsa dem, så kan de maila till mig på aludd [at] ihm [dot] se så kommer jag och provsmakar!

Ha det gott, jämt!

15 januari 2014
Till toppen av sidan Till topp