// //

Oj vad dåligt hon mår, äntligen!

Vaknar upp idag och börjar snabbt ögna igenom dagens GP, fastnar plötsligt på ett uppslag om Emma Igelström, förväxlar henne ett tag med Louice Karlsson men kommer snart på banan, det här är spännande! Det visar sig snabbt att den världskändis som figurerat på pixelsuddig bild de senaste dagarna för en stöld på 41.000 kr är Emma, Emma Igelström, vår ätstörda världskändis i simning. 

När man läser vidare så läser man snart att hon även haft ett alkoholmissbruk de senaste två åren och att hon befann sig på behandlingshem när stölden uppdagades. Hon erkände direkt och slapp undan med 3000 kr i böter och säger att hon absolut inte har en aning om varför hon gjorde stölden. Men...

Skulle hon klara sig undan pressen och folkets dom? Skulle hon klara sig ur sitt missbruk och självskadebeteende? När drevet går är de obarmhärtiga, alla springer på alla bollar som finns, rotar fram klasskamrater, pojkvänner och gamla bötesförlägganden, nu ska byket tvagas, ordentligt, vi ska sälja lösnummer! Och du och jag ska i det upptrappade informationsflödet spekulera på flashback, FB och twitter i vem är stjärnan, felaktiga rykten kommer upp och förkastas när den felaktigt utpekade talar ut i någon av mediakanalerna. Så här rullar det på ett tag, tills media känner att intresset mattats, in med avslöjandet, avslöjandet som de hållit på i det längsta med risk för att konkurrenterna hinner före. 

Vi chockas över det faktum att en världsstjärna kan göra något så simpelt som att stjäla, supa och må dåligt. Bilder tagna med tele visar upp stjärnan tärd och rödgråten med keps och mörka solglasögon utlotsad till en väntande bil av någon nära vän som redan inkasserat 7100 kr för tipset att nu bär det iväg till den hemliga ort som tidningarna stolt basunerar ut samma dag. Världsstjärnan vilar ut på hemlig ort med sina närmaste, återkommer några dagar senare utvilad och samlad i någon morgonsoffa. Vi andas ut och tänker: Ja de är väl inte mer än människor de där, men med så många framgångar borde de väl veta bättre och nöja sig med vad de har, tänk på alla oss som sliter hårt varje dag bara för att få det att gå runt, tänk om vi skulle uppföra oss på det sättet!?

Ja så kunde det blivit den här gången också, men Emma dödade drevet när hon gick ut i en stor öppenhjärtlig intervju i GP, hon dödade alla möjligheter för oss att frossa i att ännu en kändis mår dåligt. Hon gav mig en känsla av skam för att jag faktiskt ville veta vem hon var, en skam som gör att jag plötsligt förstår att media fungerar så som de gör på grund av att du och jag vill ha det så, vi vill frossa i andras olycka.

Förlåt Emma, Andreas, Anders, Lena, Lennart, Bosse och alla andra jag har spekulerat kring, nu är det slut på det, jag ska bli en bättre människa, en människa som fokuserar på det positiva, en människa som inte blundar för det tragiska men försöker förstå och faktiskt försöker göra något åt saken i de fall jag kan. Och jag hoppas verkligen att Emma blir frisk och att jag med detta lärt mig att det är jag och du som skapar hyenor och annan skit. Konsumentmakten är stor, större än någonsin, använd den, klokt!

Tack för att du läst mina små funderingar, hoppas att de leder till att du tänker använda din makt?

PS: Jag tycker naturligtvis inte att hennes brott att sno 41.000 kr från försäkringsbolaget (eller vad det var) är bra, men som göteborgare kan man tyvärr känna att det är en liten piss i älven jämfört med annat missbruk av förtroende och våra gemensamma tillgångar i den här stan. 

27 april 2011
Till toppen av sidan Till topp