// //

När regler bara blir regler.

Vilken härlig värme vi äntligen har fått, visst mår man bra! Men mitt i allt detta och alla debatter om våld och annat elände nås vi ännu en gång av att det har fuskats med datummärkningen på kött.

Bild: "Skriet" av Äggvard Munch

Det här kanske inte är något jättestort problem, men givetvis är fusk aldrig bra. Men jag retar mig också på att när vi skapar regler som delvis motverkar sitt syfte, och i vissa fall inte tillför något annat än att just vara regler, datummärkningen är delvis en sådan.

Så här skriver Wikipedia:

Datummärkningen sätts av den som ansvarar för produkten, vanligtvis tillverkaren eller förpackaren.

Man skiljer på två typer av datummärkning.

Sista förbrukningsdag används för exempelvis färsk fisk, rå kyckling och köttfärs och är mycket viktig att följa. Förtäring efter angivet datum kan vara förenad med hälsofara, till exempel botulism. Efter datumet råder försäljningsförbud. (Sedan 1969 har 15 fall av botulinum-förgiftning, botulism, rapporterats i Sverige.)

Bäst före talar om hur länge tillverkaren anser att produkten är bäst. Produkter håller ofta längre än "bäst före"-datumet. Undantaget är känsliga livsmedel som vakuumförpackad lax.

Visst tycker jag det är bra att vi informeras om hur länge en vara förväntas hålla, och på vissa produkter känner jag att det är extra viktigt. Men…

…hur fungerar datummärkningen på ägg? Jo, den är satt utifrån att vi förvarar ägg i rumstemperatur, hur många gör det? Jag lovar att du kan använda ägg flera veckor efter utgången datum, de blir t o m lättare att skala. Och du kommer att känna om ett ägg är dåligt när du knäcker det, jag lovar. Slängs alla ägg efter utgånget datum? Hemma och i affären?

I gränslandet mellan mört och ruttet
Och nötkött? Här eftersträvar vi alla att få så mört kött som möjligt, eller hur? När vi vill ha extra fint kött då köper vi hängmörat, idag är det i princip lika bra med vacuummörat, med den skillnaden att det inte finns samma tillgång till hantverksmässig expertis. Och expertisen behövs, för…

…det bästa köttet får du i gränslandet mellan mört och ruttet. Låter inte så kul, men det är sant, åtminstone om man får tro på experterna, smaklökarna. En riktigt fin hängmörad köttbit av nöt är nästan lite grönskimrande i fettet, och hur många skulle våga köpa det, om nu inte expertis finns att tillgå?

De riktiga fynden gör man i kötthyllan när de ger 30% rabatt p g a kort datum. Är det då vacuummörat, får du en bättre produkt till ett billigare pris. Köp!

Jag har också hittat datummärkt salt, trots att lagen undantar salt, slänger man det också efter datumen gått ut? Sedan har vi alla torrvaror? Om vi förvarar dem rätt så finns det absolut ingen anledning att de skulle blivit dåliga bara för att datummärkningen säger det!

Vi slänger för mycket!
Det finns undersökningar som pekar på att vi slänger upp emot 45% av all mat i Sverige, inte bara i konsumentledet, men om vi räknar in det som slängs via affärer, restauranger och grossister. Som konsument så slänger du/jag/vi ca 107 kg per år per person. Det känns helt befängt, undrar hur mycket som beror på datummärkningen, som vi litar på mer än våra egna sinnen. Det är inte svårt att lukta och titta på maten.

Ledsen, Livsmedelsverket!
Era regler funkar inte till fullo, gör om eller informera oss konsumenter om hur ni har tänkt! Det finns undersökningar som säger att, om vi minskar vårt matavfall med 20% (alltså 21,4 kg) per år, så är den samhällsekonomisk nyttan ca 9–16 miljarder kronor.

Har ni fler exempel på när datummärkningen inte funkar?

Aludd

p.s.: När jag var på Noma, där man verkligen testar gränser, så åt jag ett oxrevben så länge hängmörat att det smakade getost. Det tror jag inte jag som privatkonsument kan få tag på i Sverige. 

17 augusti 2015
Till toppen av sidan Till topp