// //

Midsommar, traditionen och dödssynden!

Wow, jag är helt utpumpad efter att genomfört 1 timmas föreläsning om content marketing här på IHM, jag brukar aldrig vara speciellt nervös innan men uppenbarligen så är det en hel del anspänning som släpper efteråt, pust. Men kul var det, och att jag fick fina ord i utvärderingen känns naturligtvis mycket bra! Men nu till traditionerna.

De som känner mig vet att jag aldrig har varit mycket för traditioner, inte så att jag stör mig på att folk har traditioner, utan snarare att jag själv aldrig har lagt så stor vikt vid någon. Naturligtvis har jag som barn tyckt att det är underbart med jul eller andra tillfällen då man får god mat och presenter, men jag har gått från måttligt intresserad, till idag, väldigt lite intresserad, kanske ofta helt ointresserad. Men…

en tradition är på gränsen till livsviktig, en tradition jag verkligen längtar till varje år, och den infaller snart. Midsommarmaten och dansen tänker ni kanske, men icke. Jag tycker det är jätteroligt att fira midsommar med vänner, dryck och mat, men det bästa är midsommardagsmorgon. Mmmm!

I början av 90-talet så firade vi midsommar på Dyrön under ett antal år, det var en kompis som hyrde ett hus där vi samlades ett stort gäng personer i alla åldrar. Som sig bör så var det sill, grill, dryck, lekar och mycket skratt. Jag är ofta väldigt morgonpigg, även om jag mot förmodan skulle känna mig något bakis, så även midsommardagsmorgonen.

När jag kommer ut i köket så står min kompis mamma, Annemaj, och pysslar vid spisen. Jag sätter mig på kökssoffan och häller i mig lite Cola, jag säger inte så mycket, så dags. Efter en stund serverar Annemaj en underbar potatisrätt med lite ost och knäckebröd till, all energi återkommer och vi har en riktigt trevlig morgon, innan de andra orkar massa sig upp. Jag glömmer aldrig den stunden, och jag glömmer aldrig den första gången jag åt Annemajs Dyrö potatis.

Sedan dess har jag lagat den varje midsommardagsmorgon, och njutit, om inte lika mycket, så nästan. De är många som genom åren tagit del av den här goda rätten som botar all ev. bakfylla och ger energin tillbaka. Nästan varje år så får jag sms runt midsommar från de som själva vill ta den här traditionen vidare, och det får de gärna. Men varje år så påpekar jag också vikten av att den bara får tillagas på just midsommardagen, allt annat är en dödssynd. Det var en familj som föll för frestelsen och när det kom till min kännedom så blev det hårda ord, och vad jag förstått så kommer det aldrig att upprepas. Så…

…hemskt vad han tjatar, kan vi inte bara få receptet? Jo, det ska ni få, och jag hoppas att ni njuter lika mycket som jag och skänker Annemaj en tanke när ni ser er familj och vänner sitta där och mumsa.

Recept:

Dagen innan: Koka dubbelt så mycket fin svensk färskpotatis som ni brukar äta under sillunchen, ställ undan hälften, och ät upp resten.

På morgonen: Den som kommer upp först sätter igång att dela den kalla potatisen i bitar, vanligtvis 4 delar, men är de väldigt stora, så dela mer. 

Ta fram en stor kastrull/gryta och smält en stor, nej, ännu större bit smör. Släng i potatisen och hacka upp all gräslök ni har kvar från dagen innan, ta lite dill också (här gäller det att köpa på sig). Salta och peppra, rör runt. 

Häll på gräddfilen som är kvar från dagen innan och massor av grädde (ta även slattarna av den vispade ni hade till jordgubbarna), lite till, snåla inte! 

Låt puttra ett bra tag, smaka av med mer salt, peppar, ev. lite grädde och en skvätt soya bara för färgen skull. Låt puttra lite svagt medan du går runt och för oväsen så att de andra kommer upp någon gång. 

Duka fram knäckebröd, skinka, ost, och lite rester från dagen innan. Gå in och provsmaka, flera gånger, och ställ fram kastrullen mitt på bordet när den är klar. Klar är den när du själv bestämmer men jag föredrar när hela rätten är ganska tjock och potatisen är lite halvmjuk. Ät och njut!

Kom ihåg att denna rätt ska göras i riklig mängd, för har du en långfrukost som övergår till lunch så kommer det säkert grannar som vill smaka. När det är dags för lite grillning igen så passar rätten utmärkt att värma på. Men…

…kom ihåg! Annemajs Dyrö potatis inmundigas bara just denna dag på året, så säger traditionen, och må era magar vända sig om ni låter er lusta förgöra denna vackra tradition.

Glad midsommardag! 

16 juni 2015
Till toppen av sidan Till topp