// //

Kvitto? Nej tack!

– Det blir 93 kr. Vill du ha kvitto?

– Jag blir så trött! Kan vi inte bara göra så att om jag vill ha ett kvitto så säger jag till?

– Nej, det går inte, för vi har en lag sedan 2010 som säger att vi måste ta ut ett kvitto och erbjuda dig som kund, annars kan vi få böta mellan 300 och 1.000 euro.

– Ok, det fattar jag att ni vill undvika. Men, jag går hit 2-3 dagar i veckan, ibland mer. Om jag lämnar min mailadress, så skickar ni kvittot digitalt istället, utan att köra ut den där papperssnutten?

 – Det tillåter visserligen lagen, men inte vårt kassasystem.

– Men när jag betalar med kort, då kan ni ju registrera alla mina köp till er statistik, och skicka post med rabattkuponger på sådant som jag gillar. Då borde det inte vara så svårt att få iväg ett mail med mina kvitton? Och om hälften av alla köp genomförs på det sättet så halverar vi de 25 ton kvitton som går åt varje dag i Sverige.

– Oj, går det åt så mycket kvitton?

– Ja, till ingen nytta! Ca 60.000 träd per år, varav minst häften är helt onödigt, förmodligen mer. Dessutom så slipper ni tjata om det där kvittot hela tiden, och jag slipper säga nej hela tiden.

– Men då kommer inte skattemyndigheterna åt alla svarta pengar där ute.

– Men svarta pengar betalas väl sällan med kort?

– Nej, det är klart, men under 2013 fick de in ca 3 miljarder mer tack vare den nya kassalagen.

– 3 miljarder? Vad kostar 30.000 träd som ska omvandlas till kvittorullar?

– Jag vet faktiskt inte.

– Inte jag heller, men jag kommer ta reda på det till nästa gång vi ses!

– Ok, var du nöjd så?

– Ja, vad blev det?

– 93 kr. Vill du ha kvitto?

– Jag blir så trött…

Aludd

PS: En gång frågade jag ett kassabiträde på 7-Eleven i Thailand varför de har igång den där plingplongaren vid dörren, som varnar när det kommer in kunder, för de är ju ändå alltid minst 2 personer i kassan, som ligger alldeles bredvid dörren, och som borde ha noterat att det klev in kunder. Svaret blev att de var tvungna enligt franchiseavtalet så att kunderna skulle känna igen att de var på 7-Eleven var de än kom i världen.

Bra tänkt? Pling plong! 

PSS: Om en genomsnittlig kvittorulle väger 270 gram så går det åt ca 92.600 rullar per dag i Sverige, ca 33,8 miljoner rullar om året till en uppskattad genomsnittskostnad av 20 kr per rulle blir 676 miljoner kronor företagen (vi konsumenter) får betala för kvittot. 

27 oktober 2014
Till toppen av sidan Till topp