Jobba här, där eller när?

Hoppsan, här tittar du in, välkommen! Nu var inledningsfrasen riktat till just dig, men det kunde lika gärna varit till mig, för man vet aldrig riktigt var man har mig, på jobbet alltså.

Jag tänkte alltså resonera om det här med att ha fasta tider och platser för sitt arbete, så som det alltid har varit, på den gamla goda tiden. Eller…

…var det egentligen så bra? Gå upp, gå till jobbet, jobba, äta lunch. Samma sak händer imorgon, som Ebba Grön sjöng en gång i tiden. Kanske inte låter direkt inspirerande, men så uppfattar en del sitt liv. Monotonin är naturligtvis inget som skapar stordåd.

Nu är det så att alla kan inte välja var de rent fysiskt eller på vilken tid de ska jobba, men det är väldigt många fler än förr, tack vare internet. Det är svårt att driva en livsmedelsaffär eller restaurang utan fasta öppettider eller en adress, men det går, titta bara på alla foodtrucks som börjar dyka upp - gillar vi ett koncept tar vi reda på var de befinner sig och smaskar i oss något gott.

Här
Men det är egentligen kontorsjobb jag i första hand tänkte prata om. Förr var man fast på sitt kontor eller i ett mötesrum hela dagarna, och även om det hände olika saker så infann sig ibland den där känslan av ”Samma sak händer imorgon”. Idag har många av oss tack vare tekniken möjlighet att befinna oss var som helst. Jag kan ljuga och säga att jag just nu befinner mig i Paris och skriver det här, och ingen skulle höja på ögonbrynet för det.

Om sanningen ska fram så sitter jag hemma idag, för jag ska på ett lunchmöte om en stund alldeles runt hörnet; därefter ska jag jobba från ett kontor på Kungsgatan som ett par kompisar har. I helgen fixar jag lite jobb från landet, och på tisdag jobbar jag först på tåget till Stockholm och sedan checkar jag in på IHM Stockholm.

Där
På IHM i Stockholm finns inga fasta arbetsplatser. Alla har sina grejer i en liten låda, som står i en stor bokhylla, och man tar sin låda (inte jag, jag har allt i väskan), väljer det rum som passar för dagen - tysta, mellantysta eller pratiga rummet - eller så sätter man sig i något av konferensrummen. Det här tycker jag, som inte är där hela tiden, känns grymt skönt. Variationen levererar.

För variation är viktigt, det är då de nya tankarna dyker upp, de tankarna som kanske är avgörande för att man ska göra ett bra jobb. En kompis till mig som ofta sitter i kundmöten, dessutom ofta med samma kund, föreslog en dag att de skulle ta en promenad istället medan de pratade. Utfallet blev mycket bra, så nu alternerar de mellan mötesrum och promenader.

Just promenera är inte min grej men jag gillar variation. Jag gillar att jobba på tåg, låta människors mummel bli en fin fond för mina egna tankar, låta träd och ängar och fula hus bli det som bryter det invanda. Samma sak händer när jag får byta arbetsplats, och jag har idag sex fasta arbetsplatser: IHMs kontor i Sthlm, Gbg och Malmö, mina kompisar på Kungsgatan, hemma och på landet. Lägg där till tåg, bibliotek eller vad jag nu hittar, så förstår ni hur lyxigt jag har det, och det funkar väldigt bra tack vare mail, skype, sms, Facebook, Facetime, Viber, WhatsApp, molnet, mobilen och min lilla dator.

Men arbetskompisar då? Ja gärna, massor! Men handen på hjärtat, är det roligt att ha exakt samma människor omkring sig år efter år? Nu hinner jag/de inte tröttna, istället blir det lite som att komma tillbaka från semestern hela tiden, ja ni fattar, Variationen levererar.

När
När det kommer till tider är vi ofta än mer inrutade. Man börjar en viss tid, ofta samma tid som alla andra, så man får stå i kö, 08.00. Man äter en viss tid, ofta samma tid som alla andra så man får stå i kö, ca 12.00, och man går ofta hem samma tid som alla andra så man får stå i kö, 17.00. När jag bor på landet och ska jobba inne i stan, åker jag lite tidigare för att hinna släppa av min fru på hennes jobb, den tiden åker inte så många andra, vilket innebär att jag kommer ca 45 minuter före min arbetsdag börjar enligt schema. Åker jag bara 10 minuter senare, när alla andra åker, då hinner jag knappt i tid.

För att jag ska göra ett bra jobb så behövs inspiration; av någon anledning kommer inte alltid inspirationen under schemalagd arbetstid, vilket naturligtvis skulle varit mycket bra, om jag bara jobbade efter schemat. Nu har jag även i detta fall ganska stor frihet, frihet under ansvar att leverera. Om jag levererar det som förväntas, eller ännu hellre mer, så är det heller ingen som ifrågasätter om jag väljer att jobba på kvällen eller helgerna. Jag har naturligtvis också fasta tider, men inte alla dagar och även i detta fallet så måste jag säga att, variationen levererar.

Jag förstår att detta i dagsläget är väldigt få förunnat, men jag tror att det i många fall beror på invanda mönster, och att det är dags att titta på möjligheterna. Om företag kan outsourca sin kundtjänst till andra delar av Sverige eller Indien, om du kan röntga dig i USA men plåtarna granskas i en annan del av världen, om det varje dag tas viktiga beslut i telefon och videokonferenser osv. då är det dags att du/ni tittar på era möjligheter att skapa variation, tekniken finns, och variationen levererar. 

Det är viktigt med inspiration varje dag, det är viktigt med nya intryck, det är viktigt att du trivs, inte bara för dig, även för det företag du jobbar på, det är så viktigt så att jag tycker att du ska sätta dig ner med din chef och/eller några kollegor och diskutera hur ni kan skapa mer variation i det vardagliga, för som sagt,variationen levererar.

Aludd
Med vänlig hälsning

PS: Ingen älskar en himmel som alltid är blå.

 

22 augusti 2014
Till toppen av sidan Till topp