// //

Jägaröl vs tysk örtlikör.

Hej igen alla. Jag läste en artikel i helgen om att Jägaröl inte längre får heta detta för att Jägermeister åberopat varumärkesintrång hos PRV, samma PRV som redan godkänt namnet. Är då detta något som man behöver bli upprörd över? Folk dör i krig lite här och där i världen, kvinnor blir nerslagna för att de bär Hijab, andra kvinnor blir nerslagna för att de inte bär Hijab, skolor stängs och barn lär sig allt mindre. Nej, naturligtvis är dessa problem mycket större än det problem jag nu vill diskutera, men…

Problemet med att inte Jägaröl får heta just Jägaröl är värt att bli upprörd över, av flera skäl.

PRV har godkänt namnet Jägaröl från Grebbestads bryggeri, därefter har burk, logo, marknadmaterial m.m. producerats, säljare har varit ute och berättat om sin nya produkt m.m. Allt detta naturligtvis till en kostnad, eller investering på en produkt som det lilla bryggeriet efter förhoppningsvis noggranna undersökningar befunnit vara en mycket viktig produkt för dem.

Då kommer Jägermeister in på arenan, och hävdar varumärkesintrång. Och PRV backar och säger till bryggeriet att Jägaröl kan produkten inte heta. Det är för övrigt inte första gången Jägermeister agerar på detta sätt, 2003 tvingar man Vin & Sprit att ta bort sin Jägarsnaps av samma skäl, detta borde naturligtvis PRV vara medvetna om (dom från högsta domstolen finns). Jägarsnaps tillverkades första gången 1955. Och om stora starka Vin & Sprit inte klarar kampen så kan jag förstå om ett litet bryggeri inte orkar/vågar driva saken vidare. Men jag hoppas att de tar strid, för...

Det är inte rimligt att Jägermeister ska äga ordet jägare, och möjligtvis så kan det vara så att en tysk inte ser eller hör skillnad på JÄGARÖL och Jägermeister. Men för oss som bor i Sverige så är orden inte i närheten av varandra.

Om nu PRV godkänt namnet ser jag bara två möjligheter för PRV.

• Att de låter Grebbestads bryggeri behålla namnet.

• Att de ersätter Grebbestads bryggeri för alla kostnader och förlorad/försenad inkomst - och inser att de faktiskt gjort fel.

Tyvärr, kommer inget av detta att hända, tror jag.

Därför så måste jag, du, vi som konsumenter agera. Genom att tycka och tänka i frågan och göra det så obehagligt för Jägermeister att de själva backar på namnet, kan vi det? Jag är inte alls säker, men det är iaf värt ett försök!

Så här kommer jag att göra:

Jag slutar helt att dricka den tyska örtlikören och uppmanar mina vänner att göra likadant.

Restaurangen Vink, som jag är delägare i, slutar att servera den tyska örtlikören och uppmanar alla våra kollegor att göra detsamma.

Jag kommer även föreslå mina vänner på reklambyrån Milk, som gjort burken, att de klistrar en etikett över J:t i Jägaröl, då heter produkten ägaröl. Och på etiketten skrivs: Tag bort om du inte håller med PRV.

Nu skriver jag här på bloggen, därefter ska jag sprida på twitter, FB m.m. Hoppas du gör detsamma, för myndigheter är till för oss, och storföretag måste lära sig att det är vi som är konsumenter som har makten.

Har du andra idéer så skriv gärna det här på bloggen. Låt oss se hur långt vi når, men hoppas att dumheten inte segrar!

Ha det gott med en Jägaröl ikväll!

26 augusti 2013
Till toppen av sidan Till topp