// //

Jag hoppade bara 2,30!

Det senaste dygnet har jag vid flera tillfällen fått frågan om hur förbannad jag är, om jag är besviken etc. Bakgrunden till det är att jag precis varit med i en tävling om att bli co-driver till Patrik Sjöberg i ett nordiskt rally anordnat av ett japanskt bilmärke. Själva rallyt går ut på att bilarna – förutom bensin – ska drivas av "Likes" på Facebook. Här blir co-driverns uppgift (tror jag) att skapa inlägg i sitt och Patriks nätverk som ska resultera i att folk trycker "Gilla". Varje "Gilla" genererar då x antal meter eller km, vilket jag tycker är en briliant idé. Jag såg redan framför mig när jag och Patrik 500 meter innan mål får slut på "Likes" och de andra nationerna närmar sig bakifrån: Patrik skriker – För h-vete Aludd, skaffa fler "Likes"! Jag snabbt skriver in något kul på FB och trycker på retur. – Vänta bara, Patrik, snart är vi på banan igen. Och så tickar en massa "Likes" in och det blir lite Busterhistoria över hela förloppet.

Tävlingen som jag nu var med i handlade om att bevisa att man kunde aktivera sitt nätverk så mycket som möjligt och jag ledde stort ända in på upploppet tack vare mina vänner på FB. Men då kliver Christer in på banan (han såg till en början inte ut som något direkt hot men han ökar takten rejält och börjar närma sig), jag skriker HJÄLP ut i mitt nätverk och en febril aktivitet rullar igång; studenter, kompisar, branschkollegor och gamla lumparkompisar raggar röster överallt. Han närmar sig inte lika snabbt – skönt. Men då ser jag plötsligt att Patrik skriver på twitter och FB: Christer vill bli min co-driver men han behöver er röst så att han får åka utomlands för första gången. Men va F_N? Han behöver väl ingen hjälp från dig som är jury, tänker jag. Detta får flera av mina vänner att gå i taket, för de, precis som jag, har tolkat filmen inför rallyt där Patrik säger: – Jag väljer den som får mest visningar, det vill säga flest "Likes". Den personen borde rimligtvis vara bäst på att aktivera sitt nätverk och därför ska den personen  vinna platsen som min co-driver. Fullt logiskt och riktigt.

Men vad vi inte vet, är att i det finstilta (alltså reglerna) så står det att en jury väljer bland de bästa för att hitta den som de tycker är bäst lämpad. Detta vet naturligtvis Patrik, reklambyrån och det japanska bilmärket, men man kan INTE förvänta sig att de som röstar läser detta och därför blir de naturligtvis besvikna när de som "Gillat" mig ser att Patrik lägger sig i. Att jag som tävlande borde läst reglerna är en sak, men jag lyssnade bara på det Patrik sa: – Att den som har mest visningar väljer jag. Vilket borde vara den enda regel som skulle finnas.

Jag tycker fortfarande att Patrik var klantig när han promotade Christer (allra helst med tanke på att Christer har ett grymt stort nätverk som han fått igång och lätt skulle vunnit ändå) för att det känns lite som att bli inbjuden med armbågen: – Ok, du vann, men jag skulle hellre sett att Christer satt här. Samtidigt är det det jag gillar hos Patrik, han gör och säger vad han tycker. Som t ex när han sågade Nicke Borgs bedrövliga tolkning av "London Calling" i direktsändning på årets idrottsgala. Men mest klantiga har reklambyrån och det japanska bilmärket varit som inte på ett tydligt sett visade vad för regler som gäller, för det är det som skapat badwill hos konsumenten och i rimlighetens namn så borde den som varit bäst på att aktivera sitt nätverk vinna platsen som co-driver. Allt annat är fel, lite som att anse sig vara den bästa höjdhopparen för att man hoppat flest gånger över 230 cm.

Så tillbaka till tävlingen. Jag är nu förmodligen aktuell i juryns arbete i att välja den bästa co-drivern till Patrik men jag vill bara säga: Nej, jag hoppade bara 2,30, Christer hoppade 2, 42. Han vann och ska därför också bli co-driver. Jag ska bara följa loppet från sidan och trycka "Gilla" för jag tycker fortfarande att idén är jätterolig och jag ser gärna att Sverige vinner och att vinstsumman går till BRIS. Lycka till Patrik och Christer!

Tack alla som röstade på mig, tack också för sociala mediers alla möjligheter, men va fan, jag vann inte!

Aludd

PS: Den 24 februari är jag med i Folkmästerskapet i omelett, då vinner jag! Kom och heja, Patrik! 

16 februari 2012
Till toppen av sidan Till topp