// //

Jag hatar PK!

Hej alla, hoppas ni har det riktigt bra i sommarvärmen som vi fått upp från sydeuropa, äntligen. Men det är inte det enda högtryck vi har i Sverige, för aldrig förr har jag känt att den politiska diskussionen har varit så het, inte bland politikerna, utan bland alla människor runt om kring mig, det känns bra. Och aldrig har jag känt att värderingar är så hårt ansatta från olika håll, oberoende av vad vi tycker. Det känns inte bra!

PK har funnits som uttryck i min värld sedan jag började i småskolan, fast då betydde det något helt annat. Om man fick frågan om man var PK och svarade nej, så skrattade alla och sa att man inte var påklädd, om man svarade ja på samma fråga så var man privatkn_llare, så nu som då, så finns det två sidor av myntet.

Första gången jag hörde betydelsen av PK i sin nuvarande form var när Olle Ljungström släppte låten ”Överallt” 1995: ”Jag blir sjuk av det politiskt korrekta, jag hatar folk som är trivseldefekta, helt plötsligt ser man dem överallt, överallt, överallt.”

En i många stycken grymt bra låt på en grymt bra platta, lite senare i texten så sjunger han också: ”Uttråkad, nästintill död, vissa saker borde alltid gömmas i snö.”

Och det hat som just nu genomsyrar debatten i Sverige är definitivt något som borde gömmas i snö. Risken att det ska töa fram kändes inte, fram till i söndags, överhängande med det här sommarvädret.  

Det finns få saker som jag ogillar så mycket som när man i en diskussion hävdar att motståndaren är PK, eller om man endast bemödar sig med att skriva ”Snark” eller ”Suck” i kommentarsfältet, det är så otroligt ovärdigt.

Att vara PK, eller politisk korrekt betyder i dagligt tal, att vederbörande inte tycker vad han/hon/hen tycker av något annat skäl än att den stora majoriteten tycker så, oerhört förminskande. Men…

…jag tar gärna på mig epitetet PK om det betyder att jag eftersträvar att undvika exkludering, marginalisering, kränkning eller förolämpning av grupper definierade utifrån kön, etnicitet, kultur, sexuell läggning, religiös tro, ideologisk uppfattning eller funktionsnedsättning.

Problemet är bara det att PK i sin nuvarande form håller på att ändras i betydelse. Massan håller på att fyllas av hat och intolerans och det är snart väldigt PK att spotta på de som redan ligger. Otäckt!

Det är dags för ett sundare debattklimat, utan att vi kallar varandra för olika typer av okvädningsord. Det är dags för våra politiker att försöka förstå vilka känslor som bubblar där ute. Det är dags att hitta lösningar, som inte bygger på hat och intolerans, som för den här delen av världen framåt, gärna andra delar av världen också. Och…

…det är dags att vi slutar att dra alla över en kam, eller är det kanske det vi måste göra? För alla är vi människor!

Aludd

PS: Ser fram emot era tankar i ämnet!

4 augusti 2015
Till toppen av sidan Till topp