// //

Jag, en mästerkock?

Hej, och välkommen till bords, för nu är det dags att snacka mat igen. Men först vill jag bara tacka alla er som läser, kommenterar och delar, ni är många nu och jag uppskattar det verkligen.

Så, över till maten. Ni som följt mig vet att det allt som oftast kommer små inlägg om mat, mitt stora intresse, men kanske är det här det sista i det ämnet, eller möjligen det första i en lång serie. För…

…jag har två stora nyheter att berätta, stora för mig iaf. Den första är att jag har medverkat i en kokbok som kommer ut i höst, ”Från Donsökaka till Maklobe i Bergsjön”. Det är ingen vanlig kokbok direkt, utan mer av en positiv resa genom ett riktigt Göteborg, en resa i vår mångkulturella stad med alla våra olikheter och traditioner. Jag har själv inte sett boken ännu men har blivit intervjuad, lagat mat och blivit fotad till ett av dessa kapitel, det ska bli skoj att se vilka de andra är och vad de lagat. Ska också bli väldigt kul att höra om det är någon som lagar mina recept.

Det var det ena, nu kommer det andra, det ännu större. Redan i våras så slog jag vad med min kompis Ulf om vem av oss som skulle komma längst i nästa omgång av Sveriges Mästerkock, det känns redan nu som hundra säkra kronor för jag tror inte han har anmält sig, men det har jag.

Ska jag vara helt ärlig så skulle jag inte ha gjort det om det inte vore för en liten flicka som heter Elsa, hon var stammis i min grönsaksaffär och nu ville hon gärna se mig omsätta alla mina tankar om mat i TV-rutan. Så, tack Elsa, för nu har jag blivit inbjuden att delta i deras audition i höst, och jag är redan nervös.

Så vad innebär detta egentligen och vad har jag för mål? Rent konkret så innebär det att jag i första steget ska göra en rätt klar hemma som jag presenterar för en jury, då blir det också en kortare intervju. Jag förmodar att det är här man ska passa in i någon av de roller som de har tänkt sig, den lite spralliga, den tysta och eftertänksamma, den glada men stressiga osv. Om man då passar in, och maten känns bra, då kommer man vidare till dag två.

Och nu börjar det bli riktigt spännande, det är nu man lagar på plats, rullar in sin vagn med maten och slutför den framför den riktiga juryn. Det är nu man filmas, det är nu man ska granskas av hela svenska folket och det är nu jag kan gå längre än min kompis Robert förra året. Jag blir alldeles svettig i handflatorna när jag tänker på detta.

För det är mitt mål, att gå längre än Ulf och Robert, då har jag min seger. Naturligtvis kittlar tanken på att komma ännu längre men ju mer jag funderar kring detta så inser jag att jag har ganska många kunskapsluckor i mitt matlagande, luckor som aldrig blivit fyllda pga att jag förlitar mig på recept i kokböcker och på nätet, också pga att jag valt bort att laga saker som är för komplicerade eller som jag fått för mig att jag inte gillar. Inte bra alls.

Några av mina tillkortakommande ska jag väl ändå hinna att åtgärda, men vilka, jag vet inte var jag ska börja, allt bara snurrar. Jag får nog ringa Maja, den lilla mästerkocken, och fråga om hon kan vara min coach.

Så nu är det bara att sätta igång och planera de 2 första rätterna, fylla lite kunskapshål och hålla tummarna. Jag sa att det här kan bli det sista inlägget om mat, men naturligtvis måste jag göra minst ett till där jag sammanfattar min upplevelse, bra eller dålig. Men jag hoppas, och och förhoppningsvis ni, att det blir många inlägg om mat framöver.

Markus, Anders och Leif, var snälla mot mig!

Aludd

PS: Jag behöver bra tips på fiskrätter och någon eller några grymt läckra efterrätter, oj, nu blev jag nervös igen.

 

Håll dig uppdaterad!
Vi tipsar om aktuella blogginlägg & seminarier i nyhetsbrevet IHM Update, anmäl dig här

27 augusti 2014
Till toppen av sidan Till topp