// //

Jag är så stolt över det ”Nya Sverige”!

Hej, känslan och lyckoruset efter tisdagskvällens rysare sitter kvar, det vackra vädret gör väl sitt till,  jag är glad och stolt! Ja, nu tror ni kanske att jag tänker skriva om fotboll, men…

…så är det inte. Jag tänker skriva om den härliga känslan som U21-laget förmedlar, inte med låten ”Nya Sverige” av Dani M, som fotbollförbundet tog avstånd ifrån, för den är inte alls i min smak även om jag gillar texten; Svart eller vit, gul eller blå, vi flyger högt, tar alla chanser vi får, vi tog oss hit och kom vi hjälps åt, för ingenting är för svårt att uppnå. För det är nya Sverige!

Den känslan förmedlar de även på planen, som lag, ett lag som har sitt ursprung ifrån hela världen, ett lag som representerar olika religioner och säkert olika politiska ståndpunkter. Ett lag som tillsammans gör, det vi trodde var omöjligt, möjligt. Jag är stolt över att de gör det med den gemensamma plattformen, nationen Sverige. Jag säger som Volvo, Made by Sweden!

Det är den här positiva känslan jag vill komma åt, den som kan leda oss framåt. Istället för det hat och frustration jag ofta hör, ser och läser om när det gäller våra invandrare, oavsett om de kommer hit på flykt från krig, förtryck, fattigdom eller arbetskraftsinvandrare, nu eller då, kort tid eller permanent. Och nästan alltid ställs de kostnader det medför mot att våra pensionärer minsann inte har det så bra, eller att våra skolor inte har några resurser, och att det borde lösas först. Men…

…sanningen är den att vi skulle haft ännu mindre resurser om vi inte haft invandring om vi får tro på tankesmedjan Arenas chefsekonom Sandro Scocco och docenten i ekonomisk historia, Lars Fredrik Andersson, vid Umeå universitet, som räknat på kostnader och intäkter för invandringen sedan 50-talet. Vi tjänade mer på invandringen för 40 år sedan, men än idag är det en plusaffär, om vi nu ska prata kronor och ören.  

Men vi har också ett ansvar, ett globalt ansvar, för en stor del av vårt välstånd bygger på att andra länders folk har det sämre, det är bara att ta sig en funderare på tex. vem som producerat, och till vilken kostnad, kläderna vi bär, leksakerna vi köper, både till barn och vuxna. 

Ja men, varför ska vårt lilla land ta på sig så stor del av dessa bekymmer?

För vårt land är ett bra land! För vårt land är ett rikt land, 13:e rikast i världen 2013. Det finns massor av länder som borde ta ett större ansvar men våra handlingar kan inte styras av andra länders oförmåga, eller hur?

Jag såg för ett tag sedan en film från TED med Simon Anholt som tillsammans med ett antal medarbetare skapat ”The Good Country Index”, ett sätt att mäta, inte inom det egna landet, utan i ett utifrån perspektiv se vilka länder som världen ser som de goda. Med goda menar de, länder som uppfattas som humana, som skapar en säkrare och bättre värld. 

Varför är det så viktigt då? 
För att det är detta som påverkar politiker att tänka nytt, att tänka globalt, för att skapa samarbeten; som faktiskt löser klimatfrågan, som faktiskt ser till att de mänskliga rättigheterna efterlevs, försöker utrota fattigdom och krig, och som faktiskt ser till att vi inte blir slavar under ett terrorhot. Stora globala utmaningar.

Det är dessutom en förutsättning för att göra bra affärer, nu och i framtiden. Har företagen en positiv bild av landet så är det lättare att sälja sina produkter, och det behöver vi för att kunna fortsätta att exportera papper, trävaror, vägfordon, maskiner och järn, eller få köpa produkter till ett bättre pris. Turismen ökar naturligtvis också om ett land uppfattas positivt.

Och hur ligger Sverige till på den listan?

Vi ligger bra till, vi ligger på 6:e plats, strax efter Nya Zeeland. Vi ligger på 6:e plats i en mätning som görs globalt med flera miljarder mätpunkter i kategorierna: Forskning och teknik, kultur, skapa internationell fred och säkerhet, världsordning, jorden och klimatet, framgång och jämställdhet, hälsa och välbefinnande.

Det multikulturella experimentet.  
Mitt i den här härliga känslan som U21 laget skapat så hör jag från Almedalen att det multikulturella experimentet i Sverige måste få ett slut, nu. Då blir jag rädd! För det finns inget multikulturellt experiment, det här är världen. Världen ser ut som den gör vare sig vi vill eller inte och vi kan aldrig vara med och lösa världens problem genom att stänga våra dörrar och låtsas som att allt är som ett mysigt saft och bullkalas, en härlig sommardag i juli. Förresten så kommer kanelen på kanelbullarna från Vietnam, Indien eller Sri Lanka.

Vi måste fortsätta vara en aktiv och bra del av världen, och vi kan inte vända vårt hat eller frustration mot de människor som kommer hit. Istället så måste vi skapa konstruktiva diskussioner om vad vi gjort rätt, och göra mer av det, och vad vi gjort fel, och göra mindre av det. Vi måste se vårt land med omvärldens positiva ögon och vara stolta över det, istället för det gnälliga och arga politiska klimatet vi har nu. Vi måste inspireras av vårt U21-lag som är bäst i Europa. Vi är på plats nr:6 på listan över de länder som gör världen bättre, vi kan bli nr:1. 

Vi är dessutom 2:a på listan över de länder i världen som det är bäst att leva i enligt Social progress index. Där har vi halkat ner en placering sedan 2013, låt oss gemensamt jobba oss tillbaka till plats nr:1, det går om vi vill!

Så tack till Patrik Carlgren, Filip Helander, Andreas Linde, Alexander Milosevic, Jacob Rinne, Ludwig Augustinsson, Victor Nilsson Lindelöf, Sebastian Holmén, Joseph Baffo, Oscar Lewicki, Arber Zeneli, Pa Konate, Robin Quaison, John Guidetti, Oscar Hiljemark, Simon Tibbling, Mikael Ishak, Abdul Khalili, Simon Gustafsson, Branimir Hrgota, Sam Larsson, Kristoffer Olsson, Isak Kiese Thelin och förbundskapten Håkan Ericson för att ni visat hur starka vi kan vara, om vi och dem blir vi, och vi jobbar tillsammans. Tack för att ni visat upp det nya Sverige, i det nya Europa, i den nya världen.

Ha en riktigt skön sommar!

Aludd

PS: Jag läste att fotbollslaget Sandarne SIF i Söderhamn höll på att självdö för att det fanns för få spelare. Då tog de kontakt med de asylsökande i kommunen och idag har de 40-50 personer på träningen och en spelartrupp på 17 pers. Allt kanske handlar om fotboll ändå?

Här hittar du Simon Anholts föreläsning på TED.

Här hittar du 900 miljarder skäl att uppskatta invandringen.

Här hittar du Social Progress Index 2015.

I Nationens Intresse.

Vi är på plats nr:8 i World Happiness Report.

  

3 juli 2015
Till toppen av sidan Till topp