// //

Inga tiggare på våra gator!

Nu på morgonen pratades det om problemet i lokalradion, och varje dag möts jag av bevis i olika digitala kanaler på att tiggeriet på våra gator är organiserat, att tiggarna egentligen har massor av pengar, eller att någon tjänar massor av pengar på dem. Tiggarna har mobiltelefoner, NYA, de äter glass och dessutom är de otrevliga.

Ja, bevis är nog helt fel ord, men de som publicerar de sk. bildbevisen tycks tro det.

Jag ser smygtagna bilder där någon tiggare sitter och sms:ar på sin mobil och kommentarerna som följer är ofta av karaktären; hur fan har de råd, lurendrejeri, åk hem osv.

Men vänta lite, om du lämnar ditt land, du kan inte språket dit du kommer, du har barn eller anhöriga hemma i ditt land, de människor du känner är utspridda i staden där du befinner dig, vad skulle vara viktigare för dig än just en mobil? Hela din eventuella trygghet finns i den, jag skulle vårdat den som ett barn!

Men det är ju organiserat säger folk!
Senast jag läste om det var igår, Peter Wahlbeck skriver på sin Facebooksida att det går bussar från Bukarest med tusentals tiggare som ska ta sig till Sverige. Om det är sant så är det ju ett bevis på att det är organiserat, och att någon tjänar pengar på att de kommer hit. Ungefär som när svenskarna reste till Amerika från Göteborg för att söka lyckan, klart att det fanns folk som tjänade pengar på det, men inte de som reste, de fick betala, med allt de hade. Klart att de måste hjälpa varandra för att skapa någon form av dräglighet i vardagen, klart att de måste samordna sina transporter för att ha råd, klart att de inte alla kan sitta på samma ställe osv. Är det konstigt?

Men de är otrevliga, spottar och kastar vatten på vanligt hyggligt folk, ser jag i alla möjliga och omöjliga kanaler!
Vanligt hyggligt folk? Vanligt hyggligt folk filmar inte, i flera minuter, en kvinna som sitter och tigger. Skulle någon filmat mig på det sättet i en prekär situation så skulle jag inte nöjt mig med att spotta eller kasta vatten, jag skulle tagit filmarens mobiltelefon och hoppat sönder den.

Men de tjänar mycket pengar på att inte göra någonting!
Det finns inga människor som tjänar massor av pengar på att inte göra någonting, det finns ingen som skulle välja att sitta framför en livsmedelsbutik 12 timmar om dagen i ur och skur för att försörja sig och sin familj om de haft en annan möjlighet. Om den ekvationen skulle vara möjlig så förstår jag inte varför vi inte ser fler som tar tillfället i akt? 

Jag vill INTE heller ha tiggare på våra gator, men vi kan inte slå på människor som redan ligger, någonstans genom historien måste vi väl lärt oss något?

Vi kan inte som Norge och flera andra länder tro att vi löser problemet genom att förbjuda tiggare. Vi måste istället se till att våra politiker här hemma och i EU ser till att det skapas en framtid för dessa människor i sina hemländer.

Tills dess, kan vi bemöta dem med värdighet, vi behöver inte ge pengar om vi inte vill, men vi kan ge dem en nick och ett leende istället för arga misstänksamma blickar. Det gör dem inte rikare, men det kanske känns något bättre för dem att gå till jobbet, 7 dgr i veckan, 12 timmar om dagen.

Aludd

25 juni 2014
Till toppen av sidan Till topp