// //

Hur fort kan utvecklingen gå?

Ja, det är en tanke som går runt i mitt huvud allt oftare, anledningen är naturligtvis att vi är många som skriver om hur tekniken förändras, och förändrar, i allt snabbare takt. Hur…

…många gånger har man hört eller läst att; ”Det kommer aldrig att gå så sakta som nu” eller ”förändringstakten ökar hela tiden och lika mycket som hänt hittills i digitaliseringens spår kan du multiplicera med två det kommande året.” Men vad betyder det?

Ja, det är där min hjärna vill uppehålla sig allt oftare och när jag tittar i backspegeln så kan jag helt klart konstatera att det hänt otroligt mycket sedan jag, 1989, började använda datorn som arbetsverktyg, och allt mindre som spelkonsoll. Men vad det betyder för framtida utveckling har jag väldigt svårt att greppa.

Men härom dagen så hörde jag ett väldigt talande exempel av Beata Wickbom när hon och David Ståhlberg höll seminariet ”Digitalt ledarskap - så gör de bästa” på IHM. Beata har jobbat i den digitala världen i över 20 år och är idag Digital Innovation Guru på itch design. Hon är dessutom mentor åt ett flertal yngre kvinnliga entreprenörer och dyker upp som utbildare och föreläsare både här och där. 

Dessutom, utöver sitt track record, är hon en entusiasmerande och energigivande talare som skapar kontakt med sin publik på ett sätt som jag inte sett ofta. Så, över till det exempel hon drog.

Bara så att du inte blir besviken, du kommer inte få ett svar på frågan hur fort utvecklingen kan gå, däremot så kanske du får en ny och tydligare bild av hur fort det går, det fick iallafall jag, eller, jag fick åtminstone mer att fundera på.

Beata berättar att General Electrics division som utvecklar flygmotorer (GE-koncernen har cirka 300 000 anställda och verksamhet i cirka 100 länder) ständigt jobbar med att få ner vikten på komponenterna, vilket inte är så svårt att förstå vikten av när det kommer till flygplan. 

Nu var det en komponent, jag kommer inte ihåg exakt vilken, som vägde 3,2 kg och man hade gjort uträkningar på att man borde få ner den till 2,5 kg för att klara den utsatta totalvikten på motorn och då nå de bränslebesparingar man totalt hade som mål.

Jag tänker mig att de flesta delarna i motorn hade fått en översyn gällande vikten men att man, trots sin samlade expertis har svårt att nå målet med just den här komponenten. Vad man då gör är att man lägger ut det som en utmaning på GrabCad Community, en digital plattform där ingenjörer från hela världen kan vara med och lösa olika tekniska problem, de som lyckas får då en utlovad belöning.

Här utlovar man då 7.000 dollar till den som kan få ner vikten på komponenten från 3,2 kilo till 2,5 kilo, dessutom så laddar man upp allt det material ingenjörerna kan tänkas behöva i utmaningen. Ja…

…som ni förstår, i.o.m. att jag skriver om det, så löser sig problemet ganska fort. Men det som är spännande är dels vem som löser det och hur mycket personen lyckas få ner komponenten i vikt. Är du nyfiken?

Lösningen kommer in från en ung ingenjör från Indonesiens huvudstad Jakarta, med lika stor befolkning som hela Sverige, totalt har Indonesien över 250 miljoner invånare men det är också, trots stora naturresurser, ett fattigt land. Tittar man på köpkraft per capita så ligger de ungefär på en tiondel jämfört med oss i Sverige. Är detta faktorer som gör att man lättare kan tänka utanför boxen?

Varför frågar jag det? 

Jo, för att GE, med hela sin samlade kompetens utlovar en belöning på 7.000 dollar till den som kan få ner vikten på komponenten till 2,5 kilo och den här unga ingenjören löser det ganska snabbt, men han löser det också med otroligt god marginal. 

Han får ner komponentens vikt till 0,7 kilo. Alltså 2,5 kilo under vad komponenten vägde innan utmaningen drog igång och 1,8 kilo under vad GEs expertis trodde var möjligt på en komponent som redan var slimmad ner till 3,2 kilo. Helt fantastiskt!

Så hur fort kan utvecklingen gå har inte heller nu fått ett svar. Men jag inser att om man använder bra digitala plattformar för att nå hjärnkapacitet ute i världen, en värld som givit oss olika sätt att tänka och lösa problem på, så kan det gå oerhört fort, mycket fortare än jag kan föreställa mig.

Aludd

PS Ingenjörerna på GE trodde någonstans att det var möjligt att minska vikten med ca 22%, resultatet blev en viktminskning med ca 78%. Det är nästan fyra gånger bättre resultat än förväntat när man valde att gå utanför det egna husets samlade expertis, spännande!

 

29 november 2016
David Ståhlberg är djupt imponerad. Varför?
Till toppen av sidan Till topp