// //

Golden Glenn, nej tack!

Ja ja, nu är jag här igen, dags för lite mer tyckande. Ibland är det nödvändigt att få ur sig allt och jag är jätteglad för att ni orkar läsa, skulle vara ännu gladare om ni tyckte lite mer också! Men till saken.

Just nu pågår en namntävling för den bro i Göteborg som skall ersätta Göta Älv-bron som börjar falla ihop. Det här med namntävling är en gammal tradition i Göteborg både utlyst av media och mer inofficiella tävlingar där folk sedan länge hittat på roliga namn och som sedan mer eller mindre befästes utifrån hur många som använde just det namnet. T. ex. El-lyse palatset om Göteborg Energis kontor eller Kålleseum om Ullevi osv.

Alla dessa namn har det gemensamt att de härstammar från den så kallade göteborgshumorn, som sägs ha grundats av Oskar II hovfotograf Aron Jonason. Ett exempel på hans ordvitsar är dialogen mellan dem en kväll då Aron Jonason fotograferat mycket med magnesiumblixt då Kung Oscar II utbrister:

–Det var väldigt vad Jonason blixtrar mycket!

Och Jonason svarar:

–Ja blixtrar den ene så åskar den andre!

Det här kan jag tycka är kul, framför allt för att det är en del av historien och därmed så har alla dåliga varianter slitits bort. Nu har ni lite bakgrund till mitt övriga inlägg.

Så åter till namntävlingen för den nya bron. Det har kommit in en massa olika typer av förslag, väldigt många i den så kallade humorgenren som t. ex. Tolvan (den är ju över älva) men också lite mer vanliga namn som Hisingsbron. Naturligtvis har många också i sann Sture Allén-anda föreslagit att man ska ge Sture 500.000 kr och döpa bron till Gamla Göta Älv-bron. Men det har också kommit upp många olika typer av Glenn-förslag som tex. Golden Glenn, som juryn också valde att låta bli ett av de 11 (älva) förslag som man kan rösta på. Och det sistnämnda är inte ok enligt mig!

Varför Glenn? Det härstammar ursprungligen från en tid då var och varannan spelare i IFK Göteborg hette Glenn, Hysén, Strömberg, Holm, Schiller och kanske någon mer? Stockholmslagens klackar stämde upp i sången "Alla heter Glenn i Göteborg", vilket kanske är den mest harmlösa sången som hörts på läktarna. Detta tog då en del Göteborgska affärsinnehavare till sig och gjorde pasticher på bl. a. Ramones välkända t-shirt med bandmedlemmarnas namn och ersatte dessa med Glenn, Glenn, Glenn och föga överraskande: Glenn. Det hela fortsatte med att ett stort vindkraftverk döptes av göteborgarna till "Big Glenn" och plötsligt tycktes Glenn vara en del av vår identitet, så den norske ägaren av Clarion Post hotel ville hylla alla oss göteborgare genom att döpa ett helt våningsplan till Glennville.

Men stopp nu, Glenn är inte en del av Göteborgshumorn (om den finns), och det är inte en del av min identitet iaf. Lätt resignerad över att förslaget "Golden Glenn" var med bland de förslag man kunde rösta på, skrev jag på Facebook: Döper de bron till Golden Glenn så flyttar jag! Många tryckte gilla (en del kanske såg det som en möjlighet) och flera instämde och övervägde flytt. Och några tyckte att det inte var mycket att bråka om. Men det är det. För även om min ev. flytt inte var bokstavligt menad så blir det en mental resa härifrån, för jag känner snart inte igen min stad som jag älskar. Allt ska vara så fint och puttenuttigt, goa gubbar, roligt och knö dig in, evenemang för folket, räkor i stora lass, så att vi göteborgare kan njuta tillsammans på en kaj nära dig. Det känns som vi håller på att bli en billig kopia på Skara sommarland fast i göteborgsk tappning. Lika lite som jag vill att mygel och hålla om ryggen-mentaliteten ska vara en del av Göteborg, vill jag att goagubbar-med-mössan-lätt-på-svaj-mentaliteten ska vara en del av vår identitet.

Låt Göteborg vara det lite råa, karga och oborstade, låt Göteborg vara det soliga, salta och glada. Men låt aldrig Göteborg bli det glättiga, konforma och putslustiga.

Tyck och tänk gärna i frågan!

Håkan Aludd, inte en av de 5.132 med namnet Glenn i Sverige.

PS: Glenn är ursprungligen ett keltiskt namn som betyder "man från dalen".  Kanske från jämmerdalen? 

 

6 november 2012
Till toppen av sidan Till topp