// //

God morgon i filterbubblan!

Hej, jag läste nu på morgonen en mycket intressant artikel i SvD. I korthet handlar den om att forskare och mediedebattörer oroas över att vi människor stängs in i slutna informationsekosystem eller, med Eli Parisers begrepp, filterbubblor.

Alltså, sedan 2009  är alla Googlesökningar personanpassade, utifrån vad vi gillar och var vi agerarar så försöker Google se till att leverera ett så träffsäkert resultat som möjligt, ungefär som att butiksförsäljaren som känner sina kunder inte föreslår saker som de vet att personen inte gillar.

Man ser att vi alla bara matas med information som bekräftar det vi redan tycker. Jag undrar i mitt stilla sinne vad som skiljer detta från gårdagen? I alla tider har vi tytt oss till och umgåtts med likasinnade, vi har valt en tidning som vi tycker överensstämmer med vår egen ev. ideologi, vi har valt att läsa böcker som inte omkullkastar allt vi tror på och vi har försökt att stöpa våra barn i samma anda.

Eller längre bak i tiden, tyvärr fortfarande i delar av världen, så fick vi dekret från ovan om vad vi skulle tycka och tänka. Men…

…då tyckte vi och tänkte i den lilla by eller stadsdel vi levde i, utan större intryck från andra delar av landet eller världen, alltså en ganska liten filterbubbla. Nu tycker vi och tar intryck från hela världen, och den bubblan borde väl vara större?

Människor som tänker annorlunda och utsätter oss andra för sina tankar har ibland dödats, ibland hyllats, för sin gärning. Dessa människor, äventyrare, historieberättare, filosofer, forskare m.m. har alltid betytt mycket för vår värld, de gör de även i fortsättningen, och genom dagens teknik har de en större chans att komma till tals. Att politiker, regenter och andra människor med makt inte har samma chans att kväva åsikter och tankar är inget som oroar mig, att vi människor inte är beredda att vidga våra vyer hur långt som helst är inte heller något som oroar mig, förändring måste få ta tid.

Artikeln är mycket bra, och jag hoppas att du läser den för den avhandlar mycket mer än det jag spontant har reagerat på här. Här finns många spännande tankar som kanske föder nya, berätta gärna vad du tänker!

Aludd

PS: Att du läser detta beror då förmodligen på att vi befinner oss i samma filterbubbla, välkommen, finns det hjärterum...

10 mars 2015
Till toppen av sidan Till topp