// //

Eget ansvar eller ej?

Hej igen, igår hörde jag på nyheterna att Volvo i USA stäms på 59 miljoner kronor för att en liten flicka klämts i fönstret och fått kraftiga hjärnskador, fruktansvärt hemskt. Men…

…nu på morgonen så fortsätter jag att fundera och förfasas över den stackars lilla flickan och hennes familj, hur har det gått till? Jag googlar runt lite och hittar en del information.

För ca 5 år sedan får en pappa för sig att han ska ta en liten tupplur på en parkering någonstans i USA, han lämnar motorn igång för att det är varmt ute. Hans dotter, som inte fyllt 2 år, får sitta i barnstolen utan bälte. Då händer det fruktansvärda, flickan trycker ner knappen på fönsterhissen, får ut huvudet, och kommer åt fönsterhissknappen igen, så hon fastnar.

Det har uppskattats att den lilla flickan suttit fast i 2-4 minuter innan en förbipasserande tjej får syn på henne och uppmärksammar pappan genom att bulta på bilen så han vaknar, det är dock försent. Flickan har under så lång tid utan syre fått hjärnskador för livet. Oerhört tragiskt!

Men vems fel var det?
Jag kan oerhört lite om bilar, ännu mindre om fönsterhissar, men jag skulle aldrig få för mig att lämna motorn igång utan att ha spärrat dörrar och fönster med en nyfiken bäbis inne i bilen om jag tänkt sova. Nu är det inte min sak att bedöma vems felet är, tackolov, men den amerikanska domstolen har slagit fast att det är 30% pappans fel och 70% Volvos fel för att klämskyddet inte fungerat.

Experterna har räknat ut att den lilla flickans vård resten av livet kommer att gå på 80,2 miljoner kronor och Volvo ska alltså betala 70 %, 55,4 miljoner kronor i skadestånd (hur mycket får advokaterna av den summan?)

Skadeståndsbeloppen är ofta extremt mycket högre i USA än i Sverige, och jag hoppas att pengarna hjälper den lilla flickan till ett drägligt liv. Men jag kan inte släppa tanken på vad som är vårt eget ansvar.

Man hör ofta historier om hur folk (i USA) på det ena eller andra sättet råkat ut för saker och stämmer olika företag på gigantiska belopp. En kvinna i Florida fick 160 miljarder kronor i skadestånd från ett tobaksföretag, efter att hennes man dött i lungcancer. En annan kvinna fick miljoner för att kaffet hon spillde i sitt knä var för varmt. Många av dessa historier är förmodligen inte sanna men det återspeglas väldigt tydligt när man läser instruktionsböcker för nya prylar man köpt.

VARNING: Lägg inte handen på spisplattan när den är varm. Eller VARNING: Använd inte brödrosten i badkaret. Ja, ni fattar, det blir helt absurda varningar som ska tas upp för att någon (säkert i tivolilandet USA) har fått för sig att testa någon smart idé och sedan stämt häcken av något företag.

Problemet blir, som jag ser det, två. Det första, och värsta, är att känslan för vad som är vårt eget ansvar urholkas. Dessutom så slutar vi att läsa varningstexter för där står bara självklara saker, vilket gör att vi faktiskt kanske missar en del som var viktigt.

Så, det var lite tankar från denna morgon, om ni kommer försent till något möte eller inte hunnit göra ert jobb pga. att ni läst detta så får ni stämma någon annan.

Ha det gott and ”Let's be careful out there”.

Aludd

PS: Samtidigt som jag är glad för att den lilla flickan har fått ekonomiska resurer som underlättar för henne i livet så kan jag inte se, med den informationen jag hittar, att det är någon annans fel än pappans. Vad tycker ni?

26 augusti 2015
Till toppen av sidan Till topp