// //

"Do you feel lucky, punk?”

För över 30 år sedan förbjöd man enarmade banditer för att man ansåg att det inte fanns kontroll på spelandet, folk kunde sitta och mata i kronor hela dagen och det var lätt att falla in i ett spelberoende, och det var inte staten som tjänade pengarna. Tiderna har förändrats, mycket!

Dels har ju banditerna kommit tillbaka men utan arm och kontrollerade av våra myndigheter, så här i efterhand kanske det först och främst handlade om att inte utsätta svenska folket för förslitningsskador när de tvingades dra i en arm hela tiden. Vi har också fått statliga casinon som tillåter ett högt spel under s.k. kontrollerade former, och vi har fått den fantastiska varningen ”Spela lagom” så vad har jag att klaga på den här gången?

Jo, just nu så pågår en kampanj på busskurer runt om i landet med avsändaren ”Svenska Postkod Lotteriet”, där de berättar stort i rubriken att vi svenskar har skänkt över 1,1 miljarder till en bättre värld. Ett lotteri där du redan har stora delar av ditt lottnummer bara genom att bo någonstans, ett lotteri som tar fram den där oron som vi alla kan drabbas av ibland; Tänk om de andra i vår trappuppgång vinner och vi inte är med, hur kul är det?! Är det ett juste lotteri?

Men mest studsar jag till på ordet ”Skänkt”, vadå skänkt, svenskarna har ju SPELAT bort över 3,5 miljarder som är lotteriets ungefärliga årsomsättning. Det är Svenska Postkod Lotteriet som har skänkt, inte av välvilja, utan för att överhuvudtaget få bedriva sin verksamhet. 
De säger själva på sin hemsida att Postkod Lotteriet tillsammans med systerlotterierna i Holland och Storbritannien är världens andra största privata donator till ideella ändamål. Så det där med att ”VI” skulle ha skänkt är bara ett spel för det berömda galleriet. Möjligtvis kan de ”skänkta” pengarna bli ett bra alibi för de som spelar, de spelar ju för en ”god sak”, inte för att vinna!

Hur är det då med den goda saken? Av deras omsättning på ca 3,5 miljarder så går ca 1,4 miljarder tillbaka till spelarna i form av vinster, ca 1,1 miljarder (bolagets vinst) går till välgörande ändamål. Den resterande miljarden går till kostnader. Hur ser kostnadsbilden ut? Jag har inte hela bilden men ca 140 miljoner går till ägarna i Holland och ca 2 miljoner + bonus går till deras VD. Rickard Sjöberg fakturerar ca 4 miljoner per år så det är klart att de är glada för att vi bidrar till en bättre värld.

Vill man hjälpa dem att minska sin kostnadsmassa så kan man med fördel gå in på https://www.postkodlotteriet.se/Kundservice/Sparra-reklamutskick.htm och registrera sig så att man slipper deras utskick i brevlådan, alltid sparar de någon krona.

Så, nu har jag gnällt av mig en del och vill man skänka pengar så finns det väldigt många bättre sätt för att skapa en bättre värld. Ett exempel kan vara att läsa om Bodil Olssons hjälpverksamhet i Sydafrika och stödja det. Hennes story hittar du här!

Till sist vill jag bara utfärda en kraftig varning, ”Skänk lagom”, det är kraftigt beroendeframkallande och kan skada dig själv och personer i din omgivning!

Aludd

27 februari 2014
Till toppen av sidan Till topp