// //

Det går inte?

Hej, jag och min fru kallas kristna fast vi inte är med i Svenska kyrkan. Inte i någon annan kyrka heller för den delen. Hon är förresten inte ens min fru rent juridiskt, men jag kallar henne för min fru.

Och?

Vi valde att fira jul i ett muslimskt land, eller mer korrekt, vi valde att slippa julen i ett muslimskt land. Ett muslimskt land med islam som statsreligion, där nästan hälften av befolkningen inte bekänner sig till islam. Ett muslimskt land där ca 30% är buddhister, taoister eller kristna, ett muslimskt land där drygt 10% är hinduer. Resterande procent är kanske judar eller ingenting alls? Ett land med religiös pluralism.

Ja?

På juldagen, eller som julsmitare borde jag nog säga 25/12, hade vi gemensam middag på stranden med några vänner. Hon är judinna och hennes man är muslim, deras 2 barn är följaktligen judiska muslimer.

Men?

Med på middagen var också en muslimsk kvinna från Paris och hennes dotter, ingen bar hijab, men mamman tyckte det var väldigt fint och sa att hon nog skulle börja med det när hon blev gammal.

Och?

Hon som lagade vår fantastiska mat där på stranden var också muslim, men med hijab. Hennes man var buddhist och tyckte att hans fru var fin både med och utan hijab. Deras 3 barn är muslimska buddhister.

Men?

Dagen efter åt jag och min fru lunch hos en palestinier från Jerusalem, Israels och Palestinas huvudstad. Han lagade fantastisk falafel, en rätt som har sitt ursprung i Egypten eller Indien beroende på vem man talar med.

Så?

Sedan gick vi ner till stranden för ett bad. Det var många som badade, en del kvinnor badade med heltäckande kläder, några av dem var muslimska amerikaner. Några män badade också i heltäckande, de var från Dubai. Några andra yngre män badade i badbyxor och kalsonger som syntes, de var svenskar.

Ja?

Våra närmsta grannar var muslimska turister från Kuala Lumpur. På morgonen, när vi hejade på balkongen, bar ingen av dem hijab. När vi sågs på eftermiddagen, bar 2 av dem hijab, den ena hade Burberry-hijab, den andra hade svart hijab med glitter på, den tredje hade utsläppt hår.

Men?

Ett annat yngre par som vi bodde grannar med var också muslimer. Hon hade hijab och bikini, han hade badbyxor. De drack ingen alkohol, men på kvällen blev vi bjudna att röka shisha med dem, då hade killen hijab.

Va?

Vi kollade på strandfotboll, det var alltid samma malajer som startade, men efter ett tag så var det massor av nationaliteter i olika åldrar, någon med sliten Zlatan-tröja, några med tjocka guldlänkar, en australiensiska, en jude från Libanon, en svensk 13-åring och en äldre japan med skjorta. Blev det fler som ville spela så flyttade man bara målen så att planen blev större.

Och?

Det var då jag hörde om det fasansfulla terrordådet mot Charlie Hebdo; 2 bröder som dödade 12 personer. De var salafister, en inriktning inom islam som vill ha en global islamisk stat och betraktar alla andra muslimer som avgudadyrkare, alltså syndare som ej kan få förlåtelse.

Ja?

Det var då jag hörde om Amedy Coulibaly, jihadisten som tog 16 personer som gisslan i en judisk mataffär och dödade 4. I den judiska mataffären jobbade judar och muslimer. 

Så?

Det går inte att förstå världen. 

Aludd

 

11 februari 2015
Till toppen av sidan Till topp