// //

Dela min förnedring!

Hej igen, nu fylls alla kanaler med massor av människor som häller isvatten över sig, för en god sak.

Jag pratar alltså om Ice Bucket Challenge för att uppmärksamma nervsjukdomen Amyotrofisk lateralskleros, förkortat ALS. Musklerna tynar sakta bort och till slut kan man inte andas och dör. Hemskt!

Första filmen jag ser i den här virala succén är när Mark Zuckerberg, grundaren av Facebook, utmanar Bill Gates, Bill antar utmaningen och börjar svetsa på en ställning som ska hålla upp hans hink med iskallt vatten innan han får den över sig. Min första känsla var att det känns tillgjort och töntigt, Bill är inte vidare trovärdig som svetsare i mina ögon.

När jag ser Foo Fighters otroligt överjobbade film med ishinken så förstår jag att kändisarna i USA inte bara ser möjligheten att stödja kampanjen för ALS, utan även ta chansen att delta i tävlingen vem eller vilka som drar det här till högsta kreativa höjd. Cyniskt?

Ja, kanske lite, men jag tror att det är bra för kampanjen. Folk delar som aldrig förr och nu har den nått Sverige. Den första filmen jag såg från Sverige var Johan Stael von Holstein, han antar utmaningen på ett föredömligt enkelt sätt i sin trädgård, och då känns det faktiskt genast mycket roligare och jag tar till mig budskapet på ett helt annat sätt. Men det är jag.

Helt plötsligt, blir jag utmanad. Fredrik Lundberg satt och gottade sig på sin balkong och utmanade mig och 2 andra att delta, sedan hällde han isvattnet över sig, och jag bestämde mig med en gång för att vara med.

Nu hade jag 24 timmar på mig att bestämma vilka jag skulle utmana, var jag skulle genomföra det hela (just igår kunde man bara gått ut i hällregnet om man ville bli blöt) och brotta ner mina känslor av skepsis. Jag hade en lång arbetsdag igår och var inte hemma förrän efter 22. Jag kollar med Lena om hon kan filma och sätter igång att fylla kastrullen med is. Jag känner mig ganska upprymd.

Vi spelar in och jag häller det iskalla vattnet över mig, hör Lenas skratt på balkongen medan jag tar av mig  våta kläder inne i badrummet, plötsligt ropar hon!

– Du säger ASL. – Va? – Du säger fel, du säger ASL. – Fan, gör om! Jag ber henne fylla upp kastrullen igen medan jag tar på mig torra kläder, det känns som hon spolar extra länge för att det ska bli riktigt svinkallt, men nu är det bara minuter kvar innan tiden för utmaningen går ut.

Vi filmar igen, det går hyfsat, jag torkar mig och lägger ut filmen. Fel film! Panik, ta bort, ladda upp och tagga de jag utmanat. Pust, jag hann! Så…

...vilka jag har utmanat ser ni på filmen, och nu ska jag betala in de 500 kr till Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning, PG 90 00 49-8, som också ingår i utmaningen. Som straff för att jag klantade mig och fick göra 2 filmer så betalar jag in 500 kr till MS-Forskningsfonden också, BG 900-2007.

Nu känns det riktigt bra att ha förnedrat sig en stund, och jag tycker att initiativet är bra, för jag tror inte att jag skulle sätta mig in i detta med ALS om det kom en ren informationsfilm. Det kanske säger mycket om vår tid att förnedring funkar, men jag tycker att det är roligt.

Nu utmanar jag alla er som har läst ända hit - vänner, ovänner, kollegor och fd. kollegor - att dela min erfarenhet av Ice Bucket Challenge.  Tagga gärna mig i filmen och betala in till forskningen. Maila gärna filmen till mig på aludd [at] ihm [dot] se så samlar jag upp och lägger ut här på sidan. Ni som inte antar utmaningen kan i alla fall dela min förnedring genom att sprida inlägget i era kanaler, för alltid är det någon som hoppar på, och det behövs!

Snart torr bakom öronen
Aludd

PS: Jag ringde precis Ulla-Carin Lindquists stiftelse och frågade om de ser någon effekt av kampanjen. Svaret var glasklart, de ser en stor ökning av pengar in och att folk tar reda på vad ALS är. Kul att det funkar tycker jag.
 

20 augusti 2014
Till toppen av sidan Till topp