// //

Dei var en gildar päplingg!

Ännu en rolig dag mitt i smeten, här kunde jag skriva något om den berömda sleven som ska vara i grytan, men jag är inte där, jag ställer mig istället på något sett utanför och betraktar, och det finns mycket, mycket att betrakta. Så…

…dags för en liten summering av gårdagen. Vaknade upp väldigt nöjd med att premiären av IHMs ombordsamtal var överstökad, och att det blev så lyckat. Sedan gjorde sig blåsan hastigt påmind, jättemycket, panik. I en normal miljö så är det här inget problem, man hoppar upp och går på toaletten, det gäller inte på en båt där man bor med människor utanför familjen och en full tank. 

Först baxa sig ur kojen, på med lite kläder, upp ur båten, ner på kajen, aj fan nyckelkortet, tillbaks på båten, där är kortet, ner på kajen, raska steg bort mot hemlighuset mitt i byn, kö. Reservplan? Nej. Efter en evighet så kunde jag andas ut, befrielsen stund, och på avsedd plats, jag klarade det. I denna stund så insåg jag vidden av det journalistiska grävandet, det är ett smutsigt jobb, men någon måste göra det, och den någon var jag.

Jag ger mig ut i staden för att se vad som skall upptäckas, mitt första stopp blir hos ”Unga Naturvetare”, de fryser ner ett vanligt kex med hjälp av minus 196 grader flytande kväve, ger mig en bit med uppmaningen att jag ska smaka, jag stoppar kexet i munnen och hela jag fylls med rök. Det strömmar ut ur munnen och det känns ungefär som om man skulle ta en tugga på ett moln, även ur näsan ryker det, jag hör ett skratt och vänder mig om, där står Tore från FC Zäta och ler åt mig, jag försöker säga något, men det blir bara mer rök, Tore går.

Jag går vidare, folk ler igenkännande och nickar, jag nickar tillbaka, lyfter upp mina glasögon i pannan och ger dem bilden av att de träffade GV Persson i Almedalen. Jag ställer mig längre fram och tittar på ett demonstrationståg, alltid uppfriskande med människor som tycker, lite senare stöter jag på ett annat demonstrationståg, kanske inte lika långt, men de skriker högt; INGA DEMONSTRATIONER PÅ VÅRA GATOR, INGA DEMONSTRATIONER PÅ VÅRA GATOR, här händer verkligen allt. Men nu är det dags att förbereda kvällens ombordsamtal, så jag beger mig mot båten.

Dagens ombordsamtal ska handla om hur vi kan öka svenska företags konkurrenskraft genom kompetenshöjning. Våra spännande gäster kliver ombord, Eva Torsson, VD på SAUF, Sveriges Auktoriserade Utbildningsföretag, Maria Gustavsson, kreativ företagsledare, MIKU, Peter Hellberg, Vice ordförande, Unionen, Hans Lindholm, styrelseledamot och handledare, IHM, Fatima Åsard, verksamhetsledare, Fryshuset, Göran Kraft, partner, Kairos Future, Emelie Widarsson, managementskonsult, Preera och Sverigestudien, Ahmed Abdirahim, utbildare, Fryshuset.

Vi har ett långt och trevligt samtal om hur kompetensutvecklingen fungerar ute i våra företag, vi pratar om hur företagen bedömer kompetenser, att det borde finnas mer än akademiska meriter i deras föreställningsvärld. Alla är riktigt på gång då vi helt plötsligt avbryts av att alla båtar i hamnen börjar tuta, högt och länge, lite senare får vi reda på att det var en tutande hyllning i samband med dopet av ett fartyg för transport av kärnbränsleavfall. Efter vårt lilla avbrott tar diskussionerna vid igen.

Hur ser ledningsgrupperna på kompetensförsörjningen för framtiden, hur tillvaratar vi människors olika talanger och erfarenheter, blir man för gammal för kompetensutveckling. Vi avslutar, alla dröjer sig kvar, vi bestämmer att vi träffas på IHM efter sommaren för att ha ett mer lösningsorienterat möte. Det känns grymt inspirerande att lyssna på alla dessa människor, för min del känns det som jag har kompetensutvecklats, rejält.

Kvällen är ljum, en kollega och jag ger oss ut i jakten på lite lammkött. Nästan i toppen av byn, nära Öster-port, ligger Saluhallen, en restaurang med förmodligen Visbys bästa personal, och de serverar långkok på lamm, helt underbart. Vi får tips av en gute på ett lokalt öl som var riktigt gott, han visar också en hel del bilder från sin mobil på saker som vi borde se, jag förstår inte alltid vad han säger, med det låter så härligt, jag vill se hela Gottland. Dei var en gildar päplingg, han var en kul prick.

Ouludd

PS: Ikväll blir det nytt ombord-samtal och nya gäster, samtalsrubriken för kvällen är värderingsstyrt ledarskap, spännande!

2 juli 2014
Till toppen av sidan Till topp