// //

Dags för fredagsmys?

Nu är det slut på veckan, det är dags för fredagsmys. Visst känns det igen, och ibland känns det som det alltid varit så. Men…

…när jag börjar rannsaka mitt minne hittar jag inget fredagsmys ifrån min barndom på 60- och 70-talet. Eller, klart vi hade mysigt, men det fanns inga speciella traditioner vad jag kommer ihåg, förutom fredagsdeckaren vid en tidpunkt när jag alltid fick kämpa för att hålla ögonen öppna.

Nej, det här är skapat av reklamvärlden, för 20 år sedan. Det är många varumärken och produkter som velat bli en del av våra fredagsvanor, Kronfågel med sin; 

”På torsdag är det ärtsoppa,
lördag är det fest,
men fredag är ändå
den dagen som känns bäst,
ge mig då
kyckling det gillar jag mest.”

Men det varumärket vi förknippar mest med fredagsmys är ändå…

…ja, här tänkte jag skriva OLW, de som skapade den oförglömliga; 

” Det är dags för fredagsmys,
om det så
är det sista jag gör,
snart är det fredagsmys,
hoppas inte föräldrarna stör,
nu är det slut på
veckan,
det är dags för fredagsmyyyyyys”. 

Men frågan är om det inte är hela produktgruppen chips som vi förknippar med fredagsmys?

Det är ganska många reklamkronor som OLW satsat på sitt reklamkoncept, och 2010 gick de faktiskt om Estrella som Sveriges största leverantör av chips. Lägger vi till det den ökade chipskonsumtionen från ca ett halvt kg pp/år i slutet av 80-talet till över 1,5 kg pp/år 2006, så inser vi att det varit en god affär. Larm om transfetter i chips har också öppnat upp marknaden för ett flertal mindre aktörer som pratar miljö och hantverk m.m. och de är också en del av vårt fredagsmys. Men…

…vem är då vinnaren? Ja, inte är det kycklingen, som faktiskt kunde varit med på resan om de förstått kraften i Tex Mex-köket, för vinnaren av fredagsmys är i särklass Tacos. Jag läser i en undersökning att hela 85 % av oss svenskar äter tacos regelbundet, och hela 55 % väljer att göra det på fredagar. Även lördag får en stor del av tacofesten, då var tredje svensk festar till det med denna försvenskade företeelse. Helt otroligt, jag tror inte det finns någon mattradition som ens kommer i närheten, om vi inte tar med julbord, påsk och midsommarfester?

Lördagsgott
Fick vi 60-tals ungar då leva i armod? Nejdå, vi fick vår fest på lördagar, lördagsgott. Nu tänker ni kanske på lördagsgodis och det var naturligtvis en del av det hela, men på lördagar åt man ofta en ganska tidig middag, men innehållet skiljde sig åt från familj till familj. I min familj t ex så åt vi nästan alltid stekt spätta med färskriven pepparrot, skirat smör, citron och potatis. Den tidiga middagen gav utrymme för att duka fram ”Lördagsgott” framför något familjeprogram på TV.

Jag fick ofta min mammas hemlagade pizza, och om utgifterna inte varit för höga kunde jag få skölja ner den med lite läsk. Ostbricka var också en klassiker som kunde komma fram på bordet hos oss, och visst hade vi det mysigt tillsammans med Emil i Lönneberga och Hyland m.fl.

Efter denna lilla tillbakablick i de svenska traditionerna ser jag fram mot färd hemåt för lite fredagsmys. Jag tror det blir några öl på vägen och lite indisk hämtmat innan jag slumrar i soffan - det är mitt fredagsmys! Ha en riktigt skön helg och berätta gärna hur er fredagstradition ser ut?

Taco hej!

Aludd

PS: 2006 kom ”fredagsmys” med i Svenska Akademins Ordlista, undrar varför inte ”Lördagsgott” finns med?

21 oktober 2014
Till toppen av sidan Till topp