// //

Bästlänken eller Värstlänken?

Goddag kära läsare, hoppas ni är tillfreds nu när vi närmar oss alla val som skall göras. För egen del, handen på hjärtat, så känns det lite pirrigt. Det gäller valet i allmänhet, men folkomröstningen i Göteborg i synnerhet, en rådgivande folkomröstning gällande trängselskatten, eller egentligen mycket större än så.

För trängselskatten handlar först och främst om finansiering av västlänken, 8 km lång järnväg, varav 6 km i en tunnel med tre underjordiska stationer i centrala Göteborg. Det här delar upp Göteborgarna i, som jag ser det, 6 läger.

  • De som inte vill ha trängselskatt för att det kostar bilisterna på tok för mycket pengar.
  • De som vill ha trängselskatt endast i innerstaden för miljöns skull.
  • De som inte vill ha trängselskatt för att de anser att nuvarande Västlänken är helt feltänkt.
  • De som vill ha trängselskatt för att nuvarande Västlänken är ett måste för Göteborgs framtid.
  • De som inte vill ha trängselskatt eller västlänk överhuvudtaget.  
  • De som vill ha trängselskatt och västlänken, fast med en annan dragning.

Det kanske finns andra tankar om detta, men inte som jag stött på. Problemet är att det finns bara 2 val att göra, för eller emot trängselskatt, är det demokrati? Den stora frågan, västlänken, en i högsta grad en nationell fråga, en fråga som inte bara handlar om oss som bor i Göteborg, en fråga som också rör näringslivet i och runt, eller de som på något sätt gör affärer i Gbg, den får vi inte rösta om. 

Jag ser massor av problem och fördelar med västlänken, jag läser insändare och debattinlägg om detta, men jag ser inte att jag kommer närmare ett beslut. Jag ser och läser om alla möjliga och omöjliga scenarier, men jag ser inte att debatten förs framåt. Tvärtom…

…de grupperingar som finns blir mer och mer polariserade, det kastas mer och mer skit på varandras förslag. 

Jag har för övrigt inte hört en enda politiker berätta varför förslaget, som lades fram av ett antal arkitekter, att bygga ett resecentrum vid Gårda-motet istället skulle vara ett bättre eller sämre alternativ än den idag tänkta sträckningen.

Jag har inte heller hört någon människa i eller utanför Haga/Linné som ser behovet av en station under Hagakyrkan. 

Vad gäller kostnadsberäkningar av projektet så är vi väl alla idag så luttrade att vi inte tror på de prognoser som lagts, för vi har väl aldrig hört om några byggen som blev billigare än det var tänkt?

Att utländska åkerier dundrar förbi eller i Göteborg utan att betala någon trängselskatt känns inte som det stöd svenska åkerier behöver. 

Att utlandsregistrerade privatbilister slipper betala, särskilt norrmännen som är så pigga på att ta betalt, skulle jag också vilja rösta om.

Jag tror inte det är vettigt att ha en rådgivande folkomröstning som inte tar hänsyn till alla de grupper som jag räknade upp ovan, 5 av grupperna tjänar på ett nej till trängselskatt, endast 1 grupp tjänar på ett ja, eller som vanligt med folkomröstningar, så kanske det bara är för syns skull?

Jag inser att det gjorts massor av utredningar, och att massor av experter har tyckt i frågan innan beslutet togs. Men jag har också sett massor av utredningar och experter som tänkt till i en motsatt riktning efter att beslutet togs. Kanske är det dags att stoppa upp ett tag istället, gräv ner stridsyxan ett år och låt experter lyssna på experter, berätta på ett tydligt sätt för oss vanliga och låt oss ta ställning till de förslag som kommer fram om västlänken istället. Vi ska leva i byggkaoset under flera år, det gör inget om vi får vänta 1 år extra, bara rätt beslut tas.

Västlänken är en jättestor fråga, för näringslivet, för oss som bor här, för de som besöker oss, och jag tror att de flesta av oss ser ett behov av förbättrade kommunikationer, så låt oss rösta om det istället, inte om trängselskatt. Eller känner ni er säkra i ert val?

Aludd

PS: Som någon skön filosof sa: Att tänka framåt vid kanten av ett stup, är att ta ett steg tillbaka.

16 augusti 2014
Till toppen av sidan Till topp