// //

Aludd, filosofen?

Nej, det blev aldrig någon filosof av mig, även om jag såg fram emot ett liv där jag fick sitta och fundera på olika saker den dagen jag klev in till min första föreläsning i praktisk filosofi.

Ja, det är många år sedan nu, säkert över 30, och jag kan inte säga att jag lärde mig särskilt mycket under den terminen, men studielånet gick åt och tentorna blev aldrig gjorda. 

Nu är dock studielånet betalat, och i samma veva så dyker jag på namnet Herakleitos, i mitt huvud så försvinner jag in i klassrummet igen och hittar den gamle greken sittandes vid en sten och upprepa sitt mantra; – Δεν μπορείτε να το βήμα δύο φορές στο ίδιο ποτάμι.

Alltså; Man kan inte två gånger kliva ner i samma flod. Detta var i princip det enda som fastnade under mitt halvår som filosof på försök. Men det är också ett citat som jag då hade väldigt svårt att begripa, för det var självklart för mig då, att det visst gick att kliva ner i samma flod både två och tre gånger. Men…

…en dag när citatet fått tumla runt i huvudet ett tag så uppenbarade sig ljuset, jag förstod! Nu kanske jag framstår som trög, och så är det säkert ibland, och kanske var det inte ljuset jag såg, men jag förstod. Allt förändras hela tiden, allt, och vi är alla en del av den förändringen. Om jag väljer att se på min transport till jobbet varje dag som en rutin med samma ingridienser, så kan jag naturligtvis göra det, men det är inte sant, och det är ett väldigt tråkigt förhållningssätt till världen.

Om man istället, som Herakleitos försökte påtala (nu för tiden så käbblas det om det var han som sa det), ser förändringarna, så blir den där rutintransporten helt plötsligt fylld med många nya ingredienser. Ny luft, kanske inte är så påtaglig förändring, men dock viktig, om man sedan betänker att delar av den luften strömmat igenom dinosaurier, män och kvinnor genom historien, delar av den luften har varit i Nepal och Hong Kong, eller var du nu vill att den ska ha befunnit sig, då kan man bli lite upprymd. Här finns naturligtvis en baksida, med massor av jobbiga ställen som den luften har befunnit sig, men det behöver man bara fundera på en liten stund.

Nya människor, kanske inte vid första påseendet, men de bär på mer kunskap, glädje och sorg jämfört med när ni stötte ihop på bussen igår, dessutom är i genomsnitt en trettiondel av deras hud utbytt, ja din med, det här börjar bli stora förändringar.

Jag tycker detta är grymt roligt att fundera kring och det blir väldigt mycket roligare än att se mycket av ens liv som rutin, dessutom förtydligar det, åtminstone för mig, att vi alla kan vara med och påverka, på gott och ont. Just nu känns det som världen fokuserar mest på ont, och kanske har just detta tyvärr blivit rutin? Kanske dags att vi, du och jag, ser över vårt dagliga liv, försöker hitta de goda nyheterna, de små glädjande förändringarna, för de finns där, jag är säker.

Aludd från Lunden

PS Att tänka framåt när man står vid kanten av ett stup är att ta ett steg tillbaka, var det en annan filosof som sa, så enkelt och så självklart, synd att man inte blev filosof ändå. 

12 oktober 2016
Till toppen av sidan Till topp