// //

Alla vill till himmelen men få vill ju dö, få vill ju dö, ju dö.

Det är ju fan att man ska ha rätt jämt och ständigt. Skrev i förra veckan ett blogginlägg om ekologisk mat, ni som inte läst det kan bläddra ner och läsa det, och sedan komma tillbaka upp hit, allt jag skrev verkar tyvärr vara sant. I rubriken citerar jag Timbuktus gamla dänga för den stämmer väldigt väl med vårt förhållningssätt till ekologisk mat, alla (de flesta) tycker att det är bra med eko-mat, men få vill köpa den. I gårdagens Rapportsändning talade man om att av all skinka som köps till jul är endast endast 3,5% ekologisk, och då märkt med EU-lövet. Tittar man på KRAV-märkt skinka sjunker det kraftigt, endast 0,1% beräknas säljas, den KRAV-märkta innehåller ingen Nitrit och är därför inte rosa och har kortare hållbarhet.

Om vi börjar med färgen, klart att vi är vana vid den lätt rosa julskinkan men med en fin griljering och lite dekorationer runt så ser den gråaktiga skinkan inte alls oaptitlig ut. Hållbarheten då? Använder charkuteriet Nitrit så ökar hållbarheten från 21 dagar till 90 dagar, jag för min del, som älskar julskinka har ALDRIG ätit julskinka i 90 dagar, inte ens 21 dagar, nä, redan efter en vecka har jag tröttnat och börjar se mig om efter annat i kylen.

Men är Nitrit farligt? Här finns inget enkelt svar men flera hävdar iaf att forskningen visar att den som äter mycket charkprodukter med nitrit löper ökad risk att få cancer i matstrupe och magsäck, urinblåsecancer samt cancer i tjock- och ändtarm. Kul!

Men smaken är väl också viktig? Ja, absolut, och här blir det roligare. I dagens GP så publiceras årets blindtest på färdigkokt julskinka (ca 55% av all julskinka som säljs är färdigkokt), och smakpanelen utsåg som ensam herre på täppan Garants ekologiska julskinka med motiveringen: Saftig och god, smakar lite rökt, lagom salt. Luktar gott. Fast men mör konsistens. Fin färg. Även på tredje plats är det en ekologisk skinka, Scans, så om nu smakpanelen har rätt så är det bara att springa iväg och köpa sin ekologiska färdigkokta julskinka.

Men priset då? Naturligtvis ligger de ekologiska i topp även här, men om vi tittar på hur mycket vi konsumerar under december, 9000 ton, i snitt kanske 1,5 kg per person i Sverige som äter griskött, ca 10 middagar, så rör det sig om en skillnad på ca 9 kr per portion mellan den godaste ekologiska skinkan till den billigaste och inte så goda oekologiska skinkan. Men det är klart att det finns plånböcker som inte klarar den skillnaden och då finns ju alltid alternativet att koka skinkan själv så kommer man ner i pris.

Så, en godare, nyttigare och mindre miljöpåverkande skinka från förhoppningsvis gladare grisar kostar om du äter 150 gr ca 9 kr mer en den äckliga skinkan. Jag vet vad jag väljer! Vad väljer du?

God, Godare, Godast Jul!

önskar

Aludd

PS: 6000 kg julskinka som köps är KRAV-märkt, om vi antar att man i snitt är 4 personer i en familj, och som alla äter 1,5 kg så innebär det att mina vänner på Facebook står för hela inköpet, konstigt att just jag har begåvats med så kloka och fina vänner. DS

Här kommer det förra blogginlägget om du orkar läsa.

17 december 2013
Till toppen av sidan Till topp