// //

Alla har vi varit små, del 2.

Kul! Ja, kul att ni var så många som läste mitt inlägg om solo- och mikroföretagen i Sverige, här kommer en liten fortsättning. För er som missade det förra kommer länken till det inlägget här. Efter det förra inlägget så blev det en hel del tankar och kommentarer i olika kanaler och en av de vanligaste var, inte helt oväntat, frågan om företagens ansvar för anställda vid sjukdom.

Det här är en djungel men jag har försökt att rota i detta lite för att få svar på tankarna bakom sjuklöneansvaret. Om jag förstått allt rätt så infördes sjuklöneansvaret 1992 och ser idag ut så här: Arbetsgivaren betalar sjuklön för dag 2 – 14 sedan tar försäkringskassan över, här finns vissa avtal som gör att arbetsgivare i vissa fall har ett fortsatt delansvar för sjuklönen.

Innan 1992 så låg hela ansvaret på försäkringskassan och var en del av vårt gemensamma skyddsnät, och anledningen till att det infördes var att öka företagens incitament för att skapa en bra arbetsmiljö som i sin tur skulle skapa mindre sjukdomstillfällen hos personalen. Företagen fick sänkta arbetsgivaravgifter för att finansiera det hela och se till att hälsofrågan kom högt upp på agendan i företagen, bra tänkt, men…

… vad har det resulterat i? Mindre antal sjukdagar! Jo, det är sant, åtminstone i de siffror jag hittar, från 1997 till 2004 så minskade antalet sjukdagar från 28 dgr p/p till 21 dgr. Här någonstans så ändrar man sättet att mäta detta på men allt tyder på att det faktiskt fortsatt att sjunka, mer i privat sektor än i offentlig.

Det var väl bra?
Ja, om folket har blivit friskare för att man gjort arbetsplatserna bättre och trevligare så är det jättebra! Men en sak som inte är så bra är att man infört samma regler för alla företag, solo, mikro, små, mellan och stora företag, och här tycker jag att man gjort en stor miss.

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så är 96,4% av alla företag i Sverige solo- eller mikroföretag, alltså upp till 9 anställda. Dessa företag ska naturligtvis också ha krav på sig att skapa bra arbetsplatser men de kan rimligtvis inte ha samma sjuklöneansvar som de större företagen för då vågar de inte att anställa.

Enligt de undersökningar jag läst så skulle ca 44% av alla småföretag anställa minst 1 person om de slapp sjuklöneansvaret, 34% anger att de kanske skulle anställa. I undersökningen så definieras urvalet småföretag under 49 anställda (alltså även mikroföretag), här ingår förmodligen inte soloföretagen så jag tar bort 769.414 företag i mitt lilla räkneexempel. Återstår alltså 234.288 mikroföretag och 31.405 småföretag, summa 265.693 företag där 44% skulle anställa minst en person till, alltså 116.905 personer till som skulle vara i arbete, ca 25% av dagens alla arbetslösa. Yes!

Jag är dessutom helt övertygad att många av de 769.414 soloföretagen skulle ta steget att våga anställa sin första person. Hur många har jag ingen aning om men vi kan nog lätt räkna med de resterande 83.095 för att nå upp till 200.000 nya arbetstillfällen. Även om siffrorna är antaganden så inser ni väl potentialen?

Kostnaden för 200.000 nya jobb?
Hmm, här börjar det bli riktigt svårt, men en siffra jag hittar, med några år på nacken, säger att kostnaden för staten om man tar bort sjuklöneansvaret för de företag som är upp till 9 anställda skulle vara 2,1 miljarder, för att inte skapa allt för stora glädjesiffror så dubblar vi den summan för att få med de ca 1 miljon människor som jobbar i småföretag. 

Så, om vi då antar att kostnaden i uteblivet sjuklöneansvar från företagen blir 4.2 miljarder så tittar vi lite på intäkterna. 200.000 människor som kommer i arbete innebär i runda slängar först ca 23 miljarder mindre i a-kasseutbetalningar, inte samma plånbok säger ni, men det är iaf pengar vi kan använda på ett annat sätt. Och när de sedan börjar betala in mer i skatt, arbetsgivaravgifter, mer konsumtion, mer moms så bör det rulla in en hel del i statskassan och inte minst, de f.d. arbetslösa mår nog väldigt, väldigt mycket bättre.

Ja, även om detta är en lek med siffror som jag egentligen inte behärskar så ser jag att det finns mycket möjligheter här. Jag stöter på dessa solo- och mikroföretagare varje dag, och varje dag hör jag att de har för mycket att göra. Så, vad väntar vi på?

Aludd

PS: Då har jag nästan halverat arbetslösheten så här på förmiddagen, vad har ni gjort?

 

 

24 september 2014
Till toppen av sidan Till topp