// //

Alla har vi varit små?

Hej alla, den korta men roliga semestern är slut för min del, hoppas ni har lite kvar. Mitt i den härliga sommaren så började jag fundera på hur Sverige är som småföretagarland. Eller…

…åtminstone det som jag alltid definierat som småföretagare, nämligen mig själv. När jag börjar rota lite i det här så ser jag att den rätta definitionen på mig själv, enligt EU, är soloföretagare (endast ägaren anställd) och mikroföretagare (högst 9 anställda). Små företag är de som har mellan 10 och 49 anställda, och det har jag aldrig varit i närheten av.

Varför funderar jag kring det här då? Jo, nästan alla soloföretagare och mikroföretagare jag träffat under sommaren har samma problem, antalet timmar räcker inte till, soloföretagarna har för mycket att göra men vågar inte anställa och har svårt att få ihop en längre semester. Mikroföretagarna har fullt upp med att fylla luckorna som uppstår när personalen av ena eller andra anledningen inte kommer till jobbet och hinner därför inte utveckla och sköta sina företag. Samtidigt finns det 492.500 personer i Sverige som är arbetslösa, märkligt.

En annan del av dessa företagares vardag är omvärldens konstiga kommentarer, av oförstånd, avund eller annat, jag vet inte, men så här kan det låta;

• Ni har det bra ni som kan dra av momsen på era inköp. – Nej, vi kan kvitta ingående moms mot utgående moms, det är något helt annat.
• Måste vara skönt att kunna bestämma sina arbetstider själv. – Ja, vi kan välja att sitta på helgen med vår administration istället för på vardagskvällarna då vi förbereder inför nästa dags kundmöten.
• Hur kan det kosta så mycket när IKEA kan sälja liknande för en bråkdel? – Ja, vad säger man?
• Ni får ju lämna tillbaka det som inte blir sålt! – Va, det har jag missat!
• Nämen du har ju ingen knäpp chef att ta hänsyn till. – Nähä, och vad är kunderna/uppdragsgivarna om inte mina chefer, förhoppningsvis inte knäppa, men det händer.
• Nämen du kan ju bestämma allt själv. – Jag verkar på en marknad precis som alla andra.
• Du kan ju bestämma själv när du ska vara ledig. – Min egen ekonomi och kundernas krav avgör om jag kan vara ledig.
• Men du drygar väl ut med lite svarta pengar ibland! – Hur plockar man ut svarta pengar om det inte förekommer kontanta betalningar?

Uppenbarligen så görs det en del svarta affärer då ”Visa Europe” uppskattar att Sverige tillsammans med Norge har ca 14% svart ekonomi jämfört med BNP (alltså ca 540 miljarder kronor per år, och sannolikt var siffran högre innan RUT och ROT), bara Belgien har högre i Europa, men i min bransch så har jag svårt att se att det skulle vara möjligt, alla företag vill ju ha faktura.  

Men är soloföretagarna och mikroföretagen verkligen något att satsa på?
Det finns idag 769.414 personer som helt eller delvis får sin inkomst som soloföretagare, alltså ca 50% mer än alla arbetslösa. I denna gruppen finns också ett stort antal familjemedlemmar som jobbar oavlönat vid tillfälliga toppar för att få det att gå runt. Alla dessa vill naturligtvis inte ha hjälp av någon annan, men säkerligen många, vad behövs för förändringar i regelverket för att vi ska få fart på detta?

Antalet mikroföretag i Sverige, alltså högst 9 anställda, är 234.288, om vi antar att det i snitt jobbar 4 anställda per mikroföretag så är det ca 1 miljon människor. Soloföretagen och mikroföretagen är 96,4% av alla Sveriges företag, och det är nästan 2 miljoner människor som får hela eller delar av sin inkomst av dessa företag, lågt räknat. 2 miljoner människor av totalt 4.655.000 som är sysselsatta i vårt land. Över 1 miljon människor som har 60-70 timmars arbetsvecka, väldigt sällan kan vara sjukskrivna och har begränsat semesteruttag.

Ja, lite gnällig är jag allt, men det är för lite positivt prat om den här stora gruppen människor som satsar all tid och pengar de har för att bygga upp sina företag för framtiden. Alla politiker borde prata om den här gruppen, alla människor borde se att den här gruppen är viktig för vår gemensamma framtid, för en sak är säker, alla storföretag har varit små någon gång. Så...

...hur gör vi för att förändra, förenkla och förbättra för den här viktiga delen av samhället? Jag vet inte, men ni, alla kloka människor där ute har kanske en eller två idéer, kom igen!

Aludd

PS: Nej, det är inte soloföretagen och mikroföretagen som skatteplanerar genom att förlägga delar av sitt företag i något skatteparadis.

PSS Här hittar du en fortsättning på blogginlägget.
 

5 augusti 2014
Till toppen av sidan Till topp