Alla har fel!

Just nu går det inflation bland de som kallar sig experter i sociala medier. En till synes naturlig följd av kombinationen mellan en snabb tillväxt av användare av dessa och de som ser möjlighet att göra pengar på förvirringen som följer i spåren. Var och varannan vecka så är det föredrag, artiklar och bloggar som beskriver hur man ska bete sig på Facebook, Twitter, m.m. Inte sällan så refererar man till att "se det som en konversation på en middagsbjudning" utifrån tesen att om man inte är trevlig och intressant så blir man inte inbjuden igen. Och ja, jag har själv dragit den jämförelsen, men den är fel, fel, fel.

I många fall så rekommenderar man dessutom att inte bli för privat, eftersom allt finns tillgängligt och sparas på nätet. I all evighet. Vem som har intresse och tid att rota i denna mängd icke-information är en helt annan diskussion. Rekommendationen om att inte bli för privat är möjligtvis bra för barn som kanske inte helt greppar att det finns folk därute som inte är helt friska i huvudet. Men jag undrar vem som vill ha en konversation med någon som in absurdum vägrar att vara privat? Det har också den senaste tiden dykt upp grupper på Facebook (och därmed också artiklar i kvällspressen) för de som är trötta på att deras vänkrets statusuppdaterar i stil med: jag äter, jag går till jobbet, väntar osv. Men varför umgås ni med människor, eller har dessa i ert nätverk, som enligt er mening har brist på fantasi? Varför blockar ni inte bara deras uppdateringar?

DET FINNS BARA EN REGEL! 

Var dig själv! Är du otrevlig så får du den uppmärksamhet och de vänner du förtjänar, vilket förmodligen innebär fler följare på twitter än oss snälla. Är du fåordig eller tyst så kan du inte räkna med särskilt mycket respons på nätet, vilket även gäller IRL. För precis som i "riktiga" livet så genomskådas ganska snabbt de människor som inte är sig själva och betraktas då som falska, jobbiga eller vad du vill. Förmodligen så får de inte heller komma på nästa middagsbjudning. För jag omger mig hellre med ÄRLIGA tysta/fåordiga/trötta/kontroversiella/konstiga/roliga/förbannade/idiotiska människor på mina middagar än människor som inte är sig själva. För det handlar inte om hur många människor du konverserar med eller bjuder på middag, det handlar om att du konverserar eller äter med människor du trivs med eller som ger dig den behållning du nu söker.

Så följ eller avfölj mig gärna på Facebook eller Twitter.

Aludd

PS: I ärlighetens och öppenhetens namn så måste jag tillstå att Therese har korrat min innan ännu mer förvirrade text, tack.

6 september 2010
Till toppen av sidan Till topp