Vad är nyttan med nyckeltal?

Hjälp! hur har jag lyckats driva företag från 19 års ålder utan kunskaper från IHM? Det är bara en av många tankar som dyker upp när vi vänder och vrider på siffror. Siffror i form av nyckeltal, så som VM, Rt, TB1, TG2, KOH, soliditet och många fler.

Inte har jag suttit med analyser av detta slag, annat än i mitt eget huvud. Men då enbart i form av sunt förnuft, plus och minus, procent och järnkoll på varje öre som går in och ut ur företaget. När jag nu sitter i lektionssalen i vår lilla arbetsgrupp kan jag inte låta bli att fundera på hur i allsindar jag har lyckats utan alla dessa formler. 

Samtidigt som kunskapen växer fram känner jag en enorm lättnad av att kunna se sambanden, hur saker eller framförallt siffror hänger ihop. Känslan av befrielse infinner sig och jag njuter av att ta in all kunskap som IHM serverar. För att kunna utveckla mig själv och inte minst mitt företag. Det skall erkännas att det tar tid att lära sig alla formler, det är ett evigt bläddrande i läroboken och i alla anteckningar, fram och tillbaka om och om igen. Förhoppningsvis sitter det fastnaglat i minnet en dag, så att jag får uppleva känslan av att Wow! jag kan det här, utan och innan.

Jag slås också av att hur det med hjälp av nyckeltalen är mycket enklare att analysera ett företags ekonomi. Vilka fantastiska redskap! Men det gäller samtidigt att inte stirra sig blind på siffrorna. Jag är övertygad om att det är minst lika viktigt att lyfta blicken uppåt och utåt, inte glömma använda sunt förnuft. Tänk på företagets vision och våga riska ibland.

Hitta en bra mix och rör om i grytan då och då!

21 oktober 2011
Till toppen av sidan Till topp