// //

Utbildning - A happy concern!

Sanibona!

27 januari: 92 8-åringar ska börja årskurs 3 och introduceras till EDU-FUN. En organisation som med hjälp av volontärer undervisat i engelska i 10 år. EDU-FUN verkar i Diepsloot en av Sydafrikas största kåkstäder med 350000 invånare. Dålig infrastruktur, ingen elektricitet, gemensamt vatten och bajamajor. Hög kriminalitet. Hit åker jag varje vecka. Älskar det!

Barnen står på rad i sina skoluniformer som sett sina bästa dagar. Tvättade, pressade, nystrukna, fransiga, lappade, lagade, blankputsade skor. Åh alla dessa mammor världen över som vill det bästa för sina barn! 

Barnen är allvarliga och förväntansfulla. Fotografering, registrering och litet engelskatest för att vi ska kunna nivå gruppera i 3 klasser. Dagen innan har EDU-FUNs hälsogrupp mött dem för en enkel hälsoundersökning bl.a. med syntest. Jo vi har läkare i gruppen som trots sin kompetens inte får arbets VISA. 

Barnen är nyfikna och vi är nyfikna i detta första möte och glädje ligger i luften! Här är det en ynnest att få gå i skola och barnen är väl medvetna och tar sin skolgång på allvar. De vill lära!

Happy concerns
I januari kom resultaten från de nationella Metric testet (jmf med gamla tiders studentexamen) och resultaten blev fantastiska över hela Sydafrika! Jag köper en dagstidning som redovisar resultatet för Diepsloot Combined School. Jag bläddrar ivrigt. Nu börjar 10 års volontärs arbete bära frukt. 100 elever genomförde testet.
98.5% passing rate
29 elever med Betyg B
Jag ryser, gråter & skrattar. Betyg B innebär att man kan söka utbildning på Universitetet.  Att passing raten inte blev 100 beror på 2 händelser. 1 flicka begick självmord dagarna innan och 1 flicka fick lämna under examen för att åka till sjukhuset för att föda. Hon dog under förlossningen, TIA, This Is Africa. Barnet är så vitt jag vet OK och omhändertaget av familjen.
Jag mailar Avril och anmäler mig till mer volontär arbete. Nu har vi Happy Concerns. De här ungdomarna har INGENTING. Vi hoppas att den utlovade hjälpen från utbildningsdepartementet i form av bidrag till universitetsavgifter blir utbetalade. Här kostar det att studera. Avgifterna ligger på 15-34000 Rand (9-21500 SEK) och litteratur 3500-8000 Rand (2205-5040 SEK) per år.

Vi funderar i gruppen och enas om följande behov:
Laptop (bättre begagnade ok)
Solcelllampa så man kan plugga under kvällstid
500 Rand (315 SEK) per månad för bussresor och lunch
I nuläget har vi mest privata och 1 företagssponsorer men söker fler. Vill Du hjälpa till? Maila mig. När jag skriver detta så har vi 19 elever antagna vilket är helt fantastiskt! I kommande bloggar ska jag presentera dem.

Bifogat finns ett klipp från YouTube som visar en liten rundtur i Diepsloot och vad du än känner så vill jag innerligt förmedla HOPP! Utbildning är grejen – men det vet Du redan.

Varsågod Afrika serverar hopp!
bodil_olsson [at] hotmail [dot] com

 

7 februari 2014
Till toppen av sidan Till topp