// //

Svart - Vit - Färgad

Först en rättelse gällande mitt tidigare inlägg. Sydafrika har 11 officiella språk. 

Sanibona! 
Jag behöver gå till doktorn - behöver antibiotika. På vårdcentralen tas jag emot av en svart, kvinnlig, doktor som välkomnar mig med ett varmt leende och "What can I do for you today?" Jag får vad jag behöver men envisas med provtagning - så att jag får rätt kur. "Do you mind if I do some more tests on you?" Tja, varför inte, i Sverige får man be snällt.....
När resultaten kommer tittar doktorn förvånat på mig och säger, "the results looks very good, in fact they are excellent which is very unusual for your race." Oops! Tänk om detta sas i Sverige (fast tvärtom). Vad vill jag säga om detta? Ja, att vi är olika, var vi kommer ifrån avspeglas i våra gener som ger oss olika anlag för olika sjukdomar. När jag bodde i UK fick man ofta fylla i sin etniska tillhörighet, där fann jag min ruta som "other white" inget konstigt med det. Jag tackar när jag går och doktorn svarar "It was my pleasure" - man blir så glad här!

Kan vi avdramatisera var vi kommer ifrån och acceptera olikheter men också modet att använda sig av detsamma? Doktorn för att sätta rätt diagnos och näringslivet för att öka sina försäljningsvolymer. Här i Sydafrika, "The rainbow nation" marknadsförs olikheter och tillhörigheter. I min mataffär tex så har man koll på vad som gäller. Här marknadsförs muslimernas Eid, Hinduernas Diwali (det finns nästan alltid nåt att fira!) osv. Här kan jag köpa Wasa knäckebröd, kaviar och sill från Abba. Inget konstigt - butiken har gjort sin marknadsanalys. Gör vi det i Sverige? Vem vågar göra marknadsanalyser utifrån etnisk tillhörighet? Kom igen!

Afrika serverar färgrikedom!

Ps På vägen hem från doktorn passerar jag Niveas reklam för invisable deodorant.
 
"Black stays black and white stays white for longer"

Jag ler!

 

 

5 december 2013
Till toppen av sidan Till topp