// //

Livsval

Sanibona!

Afrika, Sydafrika, Johannesburg. Mitt nya hem för några år framöver. I London skulle vi stanna i 2 år - det blev 8.....

Det ilar lite, jag är verkligen långt borta. Långt borta från Europa både mentalt och fysiskt, långt borta från mina barn (nåja, unga vuxna), familj, vänner och arbetsliv. Men jag känner igen mig, barndomsminnen från Zambia poppar upp av färger, lukter, smaker, ljud, solljus och glada människor men också fattigdom, skräp och elände. Men ändå, här är så magiskt vackert! Magnifikt!

Här finns allt av vad resten av världen vill ha, olja, gas, guld, platina och mycket mer. Jorden är varmt terrakotta röd - så mineralrik. Afrikas tillväxt är högre än Kinas och kineserna är här - big time!  Medelklassen växer i rekordfart!  Jag säger bara, Svenska företag kom hit!

Är jag lycklig? Ja. Roger tar min hand och vi kliver ut i solskenet där en svart man möter oss med världens största leende "Can I help you with your bags mam?" Shit, tänker jag, första misstaget, lönerna är mycket låga - service kräver dricks - inga småpengar. Jag tänker också på mammas kloka ord "stöd Roger, han kommer behöva ditt fulla stöd". Afrika berikar och kräver - mycket!

Hey darling, it is time for Africa! Och det är tid för oss att arbeta och uppleva denna gigantiska kontinent, så mycket vi hinner och kan de år vi har framför oss. Ett "nytt" liv!

Gräv där du står! 

Jag börjar med chauffören jag har till mitt förfogande mina första dagar. Vit, kvinna, Afrikaans, 40+. Eftersom våra prylar & pinaler guppar fram i en container de närmsta månaderna så behövs saker som lakan, handdukar, tallrikar etc. Vi åker emellan olika köpcenter och letar. Närmaste IKEA ligger i Dubai. Kan ni fatta? En kontinent med 1 miljard invånare! IKEA kom hit!

Efter ett par dagar tröttnar jag och ber henne visa mig  "The real Africa" och hon kör mig till en turistmarknad utanför stan. Det visar sig att hon inte är riktigt säker på vad jag menar med The real Africa. Denna kvinna vars familj bott här i generationer har aldrig rest i Afrika. Att Sydafrika/Afrika hänger ihop verkar hon inte reflektera över. Här finns 7 officiella språk och olika stammar så jag undrar om hon kan se var folk kommer ifrån?

Jag tappar hakan över hennes svar "They all looks like baboons to me". Kanske vill hon att jag ska förstå hennes/deras förlust? Att historien av apartheid satt spår och att de jobb som var de vitas ska nu alla konkurera om. Jag frågar inte mer - måste fundera lite själv och nej! vilket uttalande?

Och så möter jag Refilwe som ska arbeta hos oss. Hon är svart,50 år och har upplevt att bli arresterad för att hon befunnit sig i fel statsdel och utan sitt "pass" som innehöll information om var hon hade tillåtelse att vistas.Som haft sina barn hos sin mamma så hon har kunnat arbeta hos vita familjer i Johannesburg. Hon är intelligent lugn, klok, ödmjuk och glad. Hon tror på en bättre framtid. Och så är det som det är säger hon, det gäller att vara glad så mycket det går och så länge det varar! Så sant!

Varsågoda - Afrika serverar - glädje!

15 oktober 2013
Till toppen av sidan Till topp